Appel kruimeltaart
Vandaag zonder gene de beste kruimeltaart tot nu toe in mijn bakcarrière. En dat komt vooral door de kruimels, die echt heerlijk krokant zijn! En door de vulling natuurlijk, lekker zacht gestoofde appels met suiker tot karamel gekookt in de taart. Simpel maar erg lekker. Normaal gesproken maak je kruimels met koude boter en mengt deze met koude handen. Hoe kouder hoe beter. Dit recept is anders, hier wordt met gesmolten boter gewerkt. Dat is niet alleen makkelijker, het is ook lekker snel. Even roeren en klaar! En de kruimels vind ik dus een stuk lekkerder dan de kruimels gemaakt van koude boter. En ik was niet alleen in mijn oordeel. Mijn collega’s vonden deze taart zonder uitzondering heerlijk! Hij was ook zo op.
Wat heb je nodig:
Wat heb je nodig:
BODEM
160 g bloem
1/2 theelepel zout
45 g ongezouten boter, gekoeld en in blokjes
75 g margarine, gekoeld
60 ml ijswater
VULLEN
5 grote appels, zonder klokhuis, geschild en in plakjes gesneden
30 ml citroensap
30 g bloem
1/4 theelepel kruidnagel
1/4 theelepel nootmuskaat
1 1/2 theelepel kaneel
100 g kristalsuiker
1 theelepel vanille-extract
kruimeldeeg
100 g licht of donker bruine basterdsuiker
1 theelepel kaneel
94 g bloem
95 g gehakte walnoten
75 g kop ongezouten boter, gesmolten en iets afgekoeld
Hoe maak je het:
Meng de bloem en het zout samen in een grote kom. Voeg de boter en margarine toe.
Snijd de boter en margarine in het mengsel totdat het lijkt op grove kruimels.
Meet 60 ml ijskoud water in een beker.
Voeg het koude water toe, 1 eetlepel (15 ml) per keer, en roer met een rubberen spatel of houten lepel na elke eetlepel (15 ml). Voeg niet meer water dan je nodig hebt. Stop met het toevoegen van water als het deeg grote klonten begnt te vormen.
Breng het deeg op een met bloem bestoven werkvlak.
Meng met bebloemde handen alles door elkaar.
Vorm het in een platte schijf en verpak in plastic folie. Koel in de koelkast voor minstens 2 uur
Maak de vulling: In een grote kom roer de appels, het citroensap, bloem, kruidnagel, nootmuskaat, kaneel, suiker en vanille-extract samen tot goed gecombineerd.
Zet opzij terwijl de oven voorverwarmt; dit geeft de appels de kans wat vocht kwijt te raken.
Verwarm de oven voor tot 400 ° F (204 ° C).
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak.
Draai het deeg een kwartslag na elke paar rollen tot je een cirkel hebt van 28 centimeter in diameter.
Plaats het deeg voorzichtig in een 22 x2 cm taartvorm en druk aan.
Schep de appelvulling in de bodem en laat een deel van de vloeistof in de kom. Trim overtollig deeg uit de randen.
Maak de crumble topping: In een middelgrote kom, combineer de bruine suiker, kaneel, bloem, en walnoten. Met behulp van een rubberen spatel, roer de gesmolten boter er door. De crumble topping zal dik en brokkelig zijn. Strooi over de appels.
Bak 20 minuten. Houdt de taart in de oven, draai de temperatuur terug tot 375 ° F
(190 ° C) en bak nog eens 30-35 minuten. Na de eerste 20 minuten van de baktijd, plaats een stuk aluminium folie op de taart naar om bruinkleuring te voorkomen.
Laat de taart 3 volle uren bij kamertemperatuur afkoelen alvorens op te dienen. De vulling moet eerst een beetje indikken.
Apple crumble pie
Today without a doubt the best crumble so far in my baking career. And that is mainly because of the crumbs, which are really deliciously crispy! And the filling of course, very soft stewed apples with sugar cooked to caramel in the pie. Simple but very tasty. Normally you make crumble with cold butter and mix it with cold hands. The colder the better. This recipe is different, here you use melted butter. This is not only easier, it's also really fast. Stir and ready! And the crumble is so much better than the crumble made of cold butter. And I was not alone in my opinion. My colleagues found this pie without exception delicious! It was also gone in no time.
What do you need:
BASE
160 g all-purpose flour
½ teaspoons salt
45 g unsalted butter, chilled and cubed
75 g vegetable shortening, chilled
60 ml ice water
FILLING
5 large apples, cored, peeled, and sliced into 1/2-inch slices
30 ml lemon juice
30 g all-purpose flour
1/4 teaspoon ground cloves
1/4 teaspoon ground nutmeg
1 1/2 teaspoons ground cinnamon
100 g granulated sugar
1 teaspoon vanilla extract
CRUMBLE TOPPING
100 g light or dark brown sugar
1 teaspoon ground cinnamon
94 g all-purpose flour
95 g) chopped walnuts
75 g cup unsalted butter, melted and slightly cooled
How to make it:
Mix the flour and salt together in a large bowl. Add the butter and shortening.
Using a pastry cutter or two knives, cut the butter and shortening into the mixture until it resembles coarse crumbs.
Measure 60 ml of ice cold water in a cup.
Drizzle the cold water in, 1 Tablespoon (15ml) at a time, and stir with a rubber spatula or wooden spoon after every Tablespoon (15ml) added. Do not add any more water than you need to. Stop adding water when the dough begins to form large clumps.
Transfer the pie dough to a floured work surface.
Using floured hands, fold the dough into itself until the flour is fully incorporated into the fats.
Form it into a ball.
Flatten the ball into a 1-inch thick disc using your hands.
Wrap in plastic wrap. Refrigerate for at least 2 hours
Make the filling:
In a large bowl stir the apples, lemon juice, flour, cloves, nutmeg, cinnamon, sugar, and vanilla extract together until thoroughly combined.
Set filling aside as the oven preheats; this time allows the apples to begin letting off their juice.
Preheat oven to 400°F (204°C).
On a floured work surface, roll out the chilled dough.
Turn the dough about a quarter turn after every few rolls until you have a circle 12 inches in diameter.
Carefully place the dough into a 9x2 inch pie dish. Tuck it in with your fingers, making sure it is smooth.
Spoon the apple filling into the crust, leaving some of the liquid in the bowl-- don't want all that in the pie. Trim excess dough off the edges.
Make the crumble topping:
In a medium bowl, combine the brown sugar, cinnamon, flour, and walnuts. Using a rubber spatula, stir in the butter. The crumble topping will be thick and crumbly. Sprinkle over the apples.
Place the pie onto a large baking sheet and bake for 20 minutes. Keeping the pie in the oven, turn the temperature down to 375°F (190°C) and bake for an additional 30-35 minutes. After the first 20 minutes of bake time, place a pie crust shield on top of the pie to prevent the edges from browning too quickly.
Allow the pie to cool for 3 full hours at room temperature before serving. This time allows the filling to thicken up.