Pompoen kastanjecake

Vandaag een eigen recept en al zeg ik het zelf: best goed gelukt! Ik probeer regelmatig recepten uit die naast lekker ook gezond zijn. Dus zonder (geraffineerde) suiker en/of zonder boter en met zoveel mogelijk pure ingrediënten. Omdat het herfst is, en omdat ik nog een blik kastanjepuree in de kast had staan, vond ik het tijd om hier iets mee te maken. Samen met pompoen is kastanje toch wel het toppunt van herfst voor mij, dus vandaag een combinatie van beide in deze cake.

In plaats van suiker heb ik gemalen dadels gebruikt, en in plaats van boter kokosolie. Daarnaast heb ik gewone tarwebloem vervangen voor en deel kastanjemeel (verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels) en een deel volkoren speltbloem. Let wel: spelt bevat ook gluten. Wil je glutenvrij eten, vervang dan het speltmeel voor een andere glutenvrije bloem.

Gek genoeg smaakt de cake een beetje naar chocola, terwijl er geen grammetje cacao in zit! Een mooie bijkomstigheid lijkt me.

Wil je meer chocola? En iets minder gezond? Voeg dan wat chocoladestukjes toe aan het deeg.

               

Wat heb je nodig:

200 gram gaargestoomde pompoen

100 gram kastanjepuree

100 ml kokosolie, verwarmd

150 gram dadels

2 eieren

1 theelepel vanille extract

1 theelepel kaneel

1 theelepel speculaaskruiden

Snuf zout

1 theelepel baksoda

50 gram kastanjemeel

50 gram volkoren speltbloem

100 gram noten, grof gehakt

 

Hoe maak je het:

Maak de pompoen schoon, snijd in stukken en leg in een stoommandje.

Stoom de pompoen gaar in ongeveer 20 minuten. Laat iets afkoelen.

Verwarm de oven voor op 175°C.

Doe de pompoen, kastanjepuree en vloeibare olie in een foodprocessor en pureer glad.

Voed de dadels toe en pureer.

Meng de eieren, vanille, baksoda, kaneel, zout en koekkruiden erdoor.

Spatel het kastanjemeel en de speltbloem er door.

Spatel de noten erdoor.

Vet een cakeblik in met olie en schep het deeg in de vorm.

Bak in ongeveer 50 minuten gaar.

Zet de oven uit en op een kier en laat de cake afkoelen.

 

 

 

 

 

Pumpkin chestnut cake

Today my own recipe and if I say so myself: I quite succeeded! I regularly try out recipes that are also healthy besides delicious. So without (refined) sugar, without butter as much as possible pure ingredients. Because it is autumn, and because I had a can of chestnut puree in the cupboard, I thought I should make something nice out of that. Along with chestnut pumpkin is surely the height of fall for me, so today a combination of both is in this cake.

Instead of sugar, I used pureed dates and instead of butter I used coconut oil. Also I replaced regular wheat flour for some chestnut flour (available at health food stores) and some whole grain spelt flour. Note that spelt contains gluten. If you want to eat gluten free, replace the spelt flour for another gluten free flour.

Funnily enough, the cake tastes a bit like chocolate while no trace of cocoa is in it! A nice bonus it seems.

Need more chocolate? And less healthy? Add some chocolate chips to the dough.

 

What do you need:

200 grams of steamed pumpkin

100 grams of chestnut puree

100 ml of coconut oil, melted

150 grams of dates

2 eggs

1 teaspoon vanilla extract

1 teaspoon cinnamon

1 teaspoon mixed spice

pinch of salt

1 teaspoon baking soda

50 grams of chestnut flour

50 grams of whole grain spelt flour

100 grams of nuts, roughly chopped

 

How to make it:

Clean the pumpkin, cut into pieces and place in a steamer basket.

Steam the pumpkin in about 20 minutes. Let cool slightly.

Preheat the oven to 175 ° C.

Put the pumpkin, chestnut puree and liquid oil in a food processor and puree till smooth.

Add the dates, and puree.

Mix in the eggs, vanilla, baking soda, cinnamon, salt and mixed spice.

Fold the chestnut flour and spelled flour through.

Fold in the nuts.

Grease a cake tin with oil and spoon the dough into the tin.

Bake approximately 50 minutes or until done.

Turn off the oven and let cool while slightly ajar.

2115