Speculaaspop/ Dutch spiced cookie.

For Englisch version scroll down                                                                   

 

Deze week werd een goede vriendin van mij (ik noem geen namen) 50.

En natuurlijk hoort daar een Sarah bij! En die maak je als bak-o-holic dan natuurlijk gewoon zelf. Het vergt wat knutselwerk, maar het deeg is recht toe recht aan en je kunt ook gewone speculaasbrokken maken, zonder de pop-vorm en de decoratie. Maar het is wél leuk. En wie vind het nou niet leuk om zoiets te krijgen?

 

Wat heb je nodig:

200 gram (1 2/3 cup) zelfrijzend bakmeel

100 gram (1/3 cup + 1 eetlepel) boter

125 gram bruine basterdsuiker

Snufje zout

2 eetlepels melk

2 eetlepels speculaaskruiden

Garnering:

Blanke amandelen

50 gram witte chocolade (optioneel)

 

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 170˚C.

Snijd de boter in kleine stukjes door de bloem

Voeg suiker, zout, speculaaskruiden en de melk toe en kneed tot een soepel deeg.

Rol uit tot een lap van 1 cm dik.

Als je een speculaaspop wilt maken, geef er dan vorm aan, maak anders een vierkantje.

Versier met de amandelen.

Leg op een met bakpapier bekleed bakblik.

Bak in 30 minuten iets onder het midden van de oven.

Laat afkoelen op de bakplaat.

Smelt de chocolade in een schaaltje in de magnetron en schep in een plastic zakje.

Knip onderin het zakje een heel klein puntje af en gebruik dit om de pop te decoreren.   

 

 

English translation:

This week a good friend of mine turned 50. (no, no names!)

And it is a good Dutch tradition to give someone who turns 50 a doll shaped cookie with Dutch spices, called an Abraham or a Sarah. Of course you can buy them in a bakery shop, but it is highly appreciated when you make it yourself. And you can choose your own decoration!

Even if you do not want to make a doll shape, the cookie is delicious and you can make a big one, breaking it into pieces when it is done. (called “brokken” in Dutch, similar to broken or pieces in English).

 

 

What do you need:

200 gram (1 2/3 cup) self-rising flour

100 gram (1/3 cup + 1 tablespoon) butter

125 gram (2/3 cup) brown caster sugar

Pinch of salt

2 tablespoons of milk

2 tablespoons of Dutch cookie spices

Decoration:

White almonds

50 gram white chocolate (optional)

 

How to make it:

Preheat the oven to 338˚F.

Cut the butter into small pieces in the flour.

Add sugar, salt, spices and milk and knead to a dough.

Roll out the dough to a little less than ½ inch

If you want to make a doll figure, shape it accordingly, otherwise just make a square.

Decorate with the almonds.

Place on a baking tray lines with baking parchment.

Bake in about 30 minutes in the bottom half of the oven.

Leave to cool on the baking tray..

To decorate, melt the chocolate in the microwave and put in a plastic bag.

Cut the smallest possible tip of the bag and use it to pipe the chocolate onto the cookie.