Angel cake


Eindelijk! Daar is ie dan, de naamgever van mijn blog, de angelcake! Het heeft even geduurd, want je hebt er een speciaal bakblik voor nodig, dat ik niet had. (huh, kan dat? Ik heb er toch echt heel veel). Maar dit blik is toch wel bijzonder:     

Het lijkt op een tulbandvorm, maar is glad in plaats van geribbeld. Het gat in het midden is nodig om de cake van binnen gaar te laten worden, en om het gewicht van de cake naar buiten toe te verdelen. Angelcake is zo licht dat het onder zijn eigen gewicht in kan storten als er te veel in het midden zit. Ook zit er geen anti-aanbaklaag in (het is aluminium of in dit geval carbon coated ijzer. Een anti-aanbaklaag zou te glad zijn, waardoor de cake zichzelf niet “vast kan grijpen” om niet in te storten. Deze vorm wordt dan ook niet ingevet!

En nu de cake! Er gaan maar heel weing ingredienten in de cake, eiwit, suiker, cakemeel, vanille en cream of tartar (wijnsteenzuur bakpoeder). Dit is nodig om het opgeklopte eiwit te verstevigen. Ik had zelf nog nooit angelcake gegeten en dacht, gezien de ingredienten, dat het erg op merengue zou lijken. En ik houd zelf niet zo van schuimgebak. Maar tot mijn opluchting lijkt het dus niet op schuimgebak! Het is heel zacht en fluffy en cake-achtig en heeft wat weg van marshmallows, maar dan cake-ig.  Ik heb er een mango-appelsausje bij gemaakt, maar dat heeft de cake niet nodig, hij is zo ook heel lekker. Hij schijnt ook heel lekker te zijn met een chocoladesausje, dus leef je uit!

Wat heb je nodig:

6 eiwitten

175 gram suiker, fijngemalen, of poedersuiker

65 gram cakemeel (of zelfrijzend bakmeel met 1 theelepel bakpoeder)

½ theelepel cream of tartar (wijnsteenzuur bakpoeder)

½ theelepel zout

1 theelepel vanille extract

 

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 165ᵒC

Doe de suiker in een foodprocessor en maal fijn. Als je geen foodprocessor hebt, gebruik dan poedersuiker.

Splits de eieren.

Klop de eiwitten schuimig (ongeveer 1 minuut) en voeg dan de helft van de suiker toe.

Klop nu de eiwitten tot stijve pieken,ongeveer 5 minuten.

Voeg het vanille extract toe.

Meng de rest van de suiker, zout en meel en zeef deze in 3 delen over de eiwitten, steeds voorzichtig doorspatelend zodat de eiwitten niet instorten.

Schep het mengsel in het bakblik ( ik heb er voor de grap eerst gekleurde suikerhartjes in gedaan)

      


Bak ongeveer 45 minuten

Draai het blik halverwege de baktijd, zodat het overal even goed verwarmt.

Zet de oven na 45 minuten uit en laat de oven dicht.

Laat nu minstens 3 uur afkoelen zodat de cake niet instort.

Officieel moet de cake zelfs ondersteboven in het blik afkoelen,maar mijn blik heeft een losse bodem, dus dat ging niet. De cake was echter niet ingestort, dus ondersteboven lijkt niet esentieel.

Snijdt de cake los van het blik en stort voorzichtig op een bord.

Garneer nu naar hartelust met slagroom, chocoladesaus, fruit, enz.



          Angel cake

At last! Here it is, the cake that named my blog, the angelcake. It took me a while, because you need a special kind of baking tin, and I did not have that particular one.  (Huh, is that possible? I have lots of different kinds of tins). But this tin is special:     It looks like a bundt cake tin, only without the ridges. The hole in the middle is needed to cook the cake on the inside and to spread the weight of the cake towards the outside. Angel cake is so light that it can easily collapse under its own weight. Also it has no non-stick coating. The tin is made from aluminum or in this case carbon coated metal. The cake needs a bit of roughness to stick to so it can hold itself up. So no greasing this pan either before baking!

 

And now for the cake! There are very few ingredients in this cake, egg whites, sugar, cake flour, salt, cream of tartar and vanilla extract. The cream of tartar is needed to firm up the egg whites. Before today, I never had angel cake before. I thought it would be a lot like merengue, considering the ingredients. AndI am not a big fan of merengue. But oh lucky me, the cake is nothing like merengue! It is soft and fluffy and kind of like marshmallows, but then with a cake-like consistency. I made a mango-apple sauce with it, but the cake does not really need anything extra, it is quite good on its own. However, get wild on the decoration, like whipped cream, fruit or chocolate, if you feel like it!

What do you need:

6 egg whites

175 gram sugar, finely ground, or powdered sugar

65 gram cake flour (or self-rising flour + 1 teaspoon baking powder)

½ teaspoon cream of tartar

½ teaspoon salt

1 teaspoon vanilla extract

 

How to make it:

Preheat the oven to 325F

Finely grind the sugar in a food processor. If you do not have a food processor, use powdered sugar instead.

Split the eggs.

Beat the egg whites foamyin about one minte.

Add half the sugar and beat the egg whites into stiff peaks, about 5 minutes.

Add vanilla extract

Mix the rest of the sugar, cake flour and salt and sift 1/3 over the egg whites.

Gently fold in with a rubber spatula, careful not to collapse the egg whites.

Sift and fold the rest of the sugar/ flour mix in two turns.

Spoon the mix into the baking tin (I added some colored sugar hearts for decoration first)

      


Bake for about 45 minutes

Turn the tin back to front half way through to ensure even baking.

After 45 minutes, turn off the oven and let cool for at least three hours to ensure the cake does not collapse.

Officially, the cake should be cooled upside down, but my tin has a loose bottom, so upside down was not feasible. My cake did not collapse however, so the upside down thing apparently is not essential.

Release the cake from the tin and carefully place on a plate.

Decorate to your liking with whipped cream, fruit, chocolate sauce, sprinkles, etc.

      

3461