Gesneden hazelnootkoekjes

Het is nog midden in de winter (als we dit een winter mogen noemen, het heeft pas 1 nacht gevroren),maar in de winkel is het tulpentijd! Wat is er mooier dan Hollandse tulpen in de lente?

Hollandse tulpen met een koekje natuurlijk!

(sorry, ik kon mezelf even niet bedwingen met het fototoestel, haha)

   

Dat ziet er toch super vrolijk uit zo? En die koekjes? Hmmmm, heel veel hazelnoot, extra hazelnoot smaak door de gebrande boter, én chocola. Deze koekjes waren heel snel weg op mijn werk. (en thuis)

Wat heb je nodig:

170g ongezouten boter, zacht op kamertemperatuur

130g licht of donker bruine basterdsuiker

1 theelepel vanille-extract

1 ei op kamertemperatuur

250 gram bloem

1/2 theelepel kaneel

1/4 theelepel zout

90 gram geroosterde en fijngehakte hazelnoten

100 gram melkchocolade, gesmolten

 

Hoe maak je het:

Neem 30 gram van de boter en smelt deze in een pannetje.

Verwarm langzaam tot de boter lichtbruin is gekleurd en haal van het vuur.

Laat deze “beurre noisette” afkoelen.

Rooster de hazelnoten op middelhoog vuur in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn en laat ze afkoelen. Hak ze (niet té) fijn in een blender.

Roer de rest van de boter zacht met een mixer en mix de suiker er door tot het mengsel romig is.

Klop het ei en de vanille er door tot een mooi glad geheel.

Mix de beurre noisette er door

Meng bloem, zout, kaneel en ¾ van de hazelnoten er door.

Maak van het deeg een grote rol en rol deze strak op in huishoudfolie.

Leg het deeg minstens 4 uur in de koelkast.

 

Verwarm de oven voor op 175ᵒC.

Haal het deeg uit de koelkast en leg deze op een snijplank.

Snijdt met een scherp mes in 20 plakjes

Leg de plakjes op twee bakplaten bekleed met bakpapier. (de koekjes lopen iets uit, dus niet te dicht bij elkaar)

Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten goudbruin.

Laat 5 minuten op de bakplaat afkoelen en koel ze daarna verder af op een rooster.

Smelt, als de koekjes volledig afgekoeld zijn, de chocolade in een pannetje au bain marie of heel langzaam in de magnetron.

Dip een deel van de koekjes in de chocola en besprenkel met de overgebleven hazelnoten.

Laat op het bakpapier drogen tot de chocola hard is.

Verpak de koekjes in een luchtdichte trommel.

 

Slice and bake hazelnut cookies

It's still the middle of winter (if we may call this a winter, it has only  frozen one night), but in the supermarket it  is tulip time! What could be better than Dutch tulips in the spring?  

Dutch tulips with a cookie of course! 

(sorry, I could not restrain myself  with the camera, haha)

  

Don't they look cheerful? And those cookies? Hmmmm, a lot of hazelnut, extra hazelnut flavor added by the browned butter ánd chocolate. These biscuits were gone in an instant at  work. (and at home) 

What do you need:

170g unsalted butter, softened to room temperature

133g packed light or dark brown sugar

1 large egg, at room temperature

1 teaspoon pure vanilla extract

250g all-purpose flour

1/2 teaspoon ground cinnamon

1/4 teaspoon salt

90 g toasted and finely chopped hazelnuts

 

How to make it:

Take 30 grams of the butter and melt it in a pan.

Heat slowly until the butter is lightly browned and remove from heat.

Let this "beurre noisette" cool.

Toast the hazelnuts over medium heat in a dry skillet until golden brown and let cool. Chop them (not too) finely in a blender.

Beat the rest of the butter with a mixer and mix it with the sugar until the mixture is creamy.

Beat the egg and vanilla in until smooth.

Mix the beurre noisette in

Mix in  flour, salt, cinnamon and ¾ of hazelnuts.

Form the dough into a large roll and roll it tightly in cling film.

Place the dough for at least 4 hours in the refrigerator.

 

Preheat the oven to 175ᵒC.

Remove the dough from the refrigerator and place it on a cutting board.

Cut with a sharp knife into 20 slices

Lay the slices on two baking trays lined with baking paper. (the cookies will  slightly run, so not too close together)

Bake for about 15 minutes until golden.

Let cool for 5 minutes on the baking sheet and then cool on a wire rack.

Melt, when the cookies are completely cooled, the chocolate in a double boiler or saucepan or slowly in the microwave.

Dip part of the cookies in the chocolate and sprinkle with the remaining hazelnuts.

Leave on the baking paper to dry until the chocolate is hard.

Keep the cookies in an airtight container.

 

Original recipe from sallysbakingaddiction.com

2137