Crème caramel.

Voor 8 personen

               

Wat heb je nodig:

Karamel:                                          Crème caramel:

125 gram suiker                                1 vanillestokje

60 ml water                                       250 ml room

                                                          250 ml volle melk

Invetten:                                           125 gram suiker

1 klontje boter                                    3 eieren

1 eetlepel suiker                                3 eidooiers

                                                          

Hoe maak je het:

Karamel:

Doe suiker in de pan en laat op laag vuur smelten en karamelliseren tot licht bruin. (pas op, als de suiker te donker wordt gaat deze  bitter smaken!)

Voeg heel voorzichtig het water toe en roer meteen.

PAS OP, de suiker is ongeveer 160 C (zo heet als frituurvet) en kan spetteren!

Kook door tot de karamel mooi is opgelost in het water.   

Laat de karamelsaus afkoelen.

Vet 8 ovenbestendige vormpjes in met boter en strooi er een beetje suiker in.

Schenk in ieder vormpje een beetje van de karamelsaus en laat in de koelkast opstijven.

 

Crème caramel:

Verwarm de oven voor op 160°C.

Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit.

Voeg het merg toe aan de room en de melk samen met de helft van de suiker en breng aan de kook.

Roer de eieren en de eidooiers samen met de andere helft van de suiker los.

 Roer de warme room langzaam door het eimengsel en blijf goed kloppen, anders schift de room.

Vul de vormpjes met de crème.

Zet de vormpjes in een grote braadslee en zet deze in de oven.

Giet kokend water in de braadslee tot de vormpjes ongeveer 2/3 in het water staan. 

(au bain-marie)

Bak ongeveer 40 minuten.

Haal de vormpjes na het bakken uit het water en laat afkoelen. Koel ze verder in de koelkast.

Stort ze ondersteboven op een bordje.