Pompoen dadel koekjes

Zo, daar zijn we weer. Na de overdadige koekjes van gisteren kom ik vandaag maar weer even met een gezonde keuze.Deze koekjes zijn erg lekker om mee te nemen voor onderweg. Ze zijn voedzaam, ze kruimelen niet (want zacht) en ze zijn gezond! Met zoete ingrediënten als dadels en pompoen heb je geen suiker nodig. De kokosolie met de yoghurt samen vervangt de boter en voor mensen met een tarwe-intolerantie heb ik speltmeel en kokosmeel gebruikt. Als je een gluten-intolerantie hebt, kun je de spelt ook vervangen voor een glutenvrije bloem. Ik heb ze zelf nu twee keer gemaakt, en deze keer heb ik er ook wat cranberries doorgedaan. Dit kun je echter ook vervangen voor wat gehakte nootjes, rozijnen of pure chocolade stukjes. 

Wat heb je nodig:

30 gram kokosolie gesmolten

30 gram griekse yoghurt

100 gram dadels, gemalen

25 gram cranberries

60 gram gekookte pompoen

60 gram speltmeel

30 gram kokosmeel

1 ei

¼ theelepel bakpoeder

¼ theelepel baksoda

¼ theelepel zout

½ theelepel kaneel

½ theelepel koekkruiden

½ theelepel anijspoeder

 

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 175ᵒC.

Smelt de kokosolie langzaam in de magnetron of een pannetje

Hak de dadels heel fijn in de keukenmachine

Meng kokosolie, dadels, yoghurt, pompoen, ei tot een glad geheel.

Roer er de bakpoeder, baksoda, zout, kaneel, koekkruiden en anijs door.

Roer er vervolgens de speltmeel, kokosmeel en cranberries door.

Bekleed een bakplaat met bakpapier

Rol met de hand ongeveer 12 balletjes en druk ze plat.

Bak ongeveer 20 minuten tot er barstjes in de koekjes komen en ze mooi goudbruin zijn.

 

Pumpkin date cookies

And we're back! After yesterday's indulgent cookies, I thought I'd come up with a healthier choice of cookies today. These cookies are ideal to take along to school or work. They are nutritious, they don't crumble (they are nice and soft) and they are pretty healthy. With sweet ingredients such as dates and pumpkin you don't really need sugar. Also the butter has been replaced by a mix of coconut oil and yoghurt. Spelt flour and coconut flour take the place of wheat flour. If you have a gluten allergy, you can replace the spelt by a gluten free flour. I have made these cookies twice now and have been playing with the add-ins. Todays cookies have cranberries, but feel free to replace them with raisins, chopped nuts or even chocolate chips.  

What do you need:

30 grams of melted coconut oil

30 grams of Greek yogurt

100 grams of dates, milled

25 grams of cranberries

60 grams of cooked pumpkin

60 g spelt flour

30 grams of coconut flour

1 egg

¼ teaspoon baking soda

¼ teaspoon baking soda

¼ teaspoon salt

½ teaspoon Cinnamon

½ teaspoon mixed spice

½ teaspoon anise powder

 

How to make it:

Preheat the oven to 175ᵒC.

Melt the coconut oil slowly in the microwave or a saucepan

Chop the dates very finely in a food processor

Mix coconut oil, dates, yogurt, pumpkin, egg until smooth.

Stir in the baking powder, baking soda, salt, cinnamon, mixed spice and anise.

Then stir in the spelt flour, coconut flour and cranberries.

Line a baking sheet with parchment paper

Roll the dough into about 12 balls and flatten them.

Bake for about 20 minutes until cracks appear in the biscuits and they are golden brown. 

1482