Soda bread

Zelfgebakken brood is heerlijk, maar het duurt vaak lang met al dat rijzen, kneden en nog meer rijzen. Je krijgt er natuurlijk wel spierballen van, maar persoonlijk vind ik brood bakken best moeilijk. Een stuk moeilijker dan koekjes in ieder geval. Maar er is een makkelijker manier, die ook nog eens heel snel is! Soda bread. De naam zegt het al, er zit baking soda in, in plaats van gist. Dat scheelt heel veel tijd, want het deeg hoeft niet te rijzen. En heel veel spierballen, want je hoeft het  deeg niet te kneden tot het mooi elastisch is en gluten heeft gevormd. Je hoeft de ingredienten alleen maar te mengen, bal vormen,en hup, de oven in! Binnen een uur heb je heerlijk knapperig zelf gebakken brood!

Ik heb vandaag een hartige versie gemaakt met ui, parmesaan en oregano. Je kunt er ook een zoete versie van maken met rozijnen en noten, of gewoon naturel, heerlijk met een klontje roomboter.

 

Wat heb je nodig:

210 ml karnemelk

½ groot ei

250 g bloem (plus meer voor handen en werkblad)

1 eetlepel suiker

½ theelepel baking soda

½ theelepel zout

30 g ongezouten boter, koud en in blokjes

1 ui, gesnipperd

50 g Parmezaanse kaas, geraspt

2 theelepels gedroogde oregano

 

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 210 ° C

In een grote kom, meng bloem, zout, baking soda, suiker en boter.

Snijd de boter met een pastrymes of twee messen door de bloem tot kleine kruimels.

Voeg de gesnipperde ui, geraspte kaas en oregano toe.

Meng in een kleine kom het ei en de  karnemelk

Voeg karnemelk mix aan de bloem en meng goed door.

Leeg de kom op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het ongeveer 30 seconden. Niet te veel kneden.

Bekleed een bakplaat of groot bakblik met bakpapier.

Vorm het deeg tot een bal en leg op de plaat.

Snijd met een gekarteld mes een kruis in het brood.

Bak ongeveer 45 minuten tot het brood goudbruin is.

Als het brood te snel bruim kleurt, dek dan af met aluminiumfolie halverwege de baktijd.

Dit brood smaakt het lekkerst als het warm en vers is.

Pak wat over is goed in in een plastic zak of folie, het droogt vrij snel uit.

 

Soda bread

Homemade bread is delicious, but it often takes a long time with all that leavening, kneading and more leavening. You get muscles of course, but personally I think baking bread quite difficult. A lot more difficult than cookies in any case. But there is an easier way, which is also very quickly! Soda bread. The name says it all, it has baking soda instead of yeast. That saves a lot of time, because the dough does not have to leaven. And a lot of elbow grease, because you do not have to knead the dough until it is nice and elastic and gluten is formed. You just need to mix the ingredients, shape into a ball, and in the oven it goes! Within an hour you have crunchy delicious homemade bread!

Today I made a savory version with onion, Parmesan cheese and oregano. You can also make a sweet version with raisins and nuts, or just natural, delicious with a knob of butter.

What do you need:

210 ml buttermilk

½  large egg

250 g all-purpose flour (plus more for your hands and work surface)

1 tablespoon sugar

½  teaspoon baking soda

½  teaspoon salt

30 g unsalted butter, cold and cubed

1 onion, diced

50 g parmesan cheese, grated

2 teaspoons dried oregano

 

How to make it:

Preheat the oven to 220° C

In a large bowl, mix flour, salt, baking soda, sugar and butter.

With a pastry cutter or two knives, cut the butter into the flour until small crumbs.

Add diced onion, grated cheese and oregano.

In a small bowl whisk the egg and buttermilk

Add buttermilk mix to the flour and mix until well combined.

Empty the bowl onto a lightly floured surface and knead for about 30 seconds. Do not knead too much.

Line a baking tray or large pan with baking parchment.

Shape the dough into a ball and place onto the tray.

With a serrated knife cut a cross in the bread for even cooking.

Bake for about 45 minutes until the bread is golden brown.

If the bread is browning too fast, cover with some aluminum foil halfway baking time.

This bread is best served warm and fresh.

Keep well covered in a plastic bag or foil if you have any left overs, it dries out rather quickly otherwise.

 

Original recipe: look here

1375