Cornbread.

Een typisch Amerikaans recept is cornbread, vrij vertaald als maisbrood. Het wordt vaak bij een warme maaltijd gegeten als brood voor erbij.

Als je goed naar het recept kijkt, zie je eigenlijn meer een recept voor muffins, maar dan in één grote vorm.

En met een deel maïsmeel in plaats van bloem. Let wel op, maïsmeel is niet hetzelfde als maïzena! Maïzena is mais zetmeel, en is slechts een deel van het totale meel. Maïsmeel is grof van structuur, een beetje korrelig, en beslist geel van kleur. Het is o.a. te koop bij natuurvoedingswinkels.

Ik heb het recept gevolgd zoals ik het aantrof en het is beslist lekker. Alleen, als je het als brood wilt bakken, zul je drastisch terug moeten in de hoeveelheid suiker. De volgende keer probeer ik het met alleen de honing en laat ik de suiker helemaal weg, of misschien 1 eetlepel. Nu smaakt het vooral naar cake, en niet naar brood.  Ik heb het recept gemaakt met kokosolie en dat gaat prima (muffins maak je tenslotte ook vaak met olie). Als je meer van een boterige smaak houdt, kun je ook roomboter gebruiken.

 

Wat heb je nodig:

1 cup (120 gram) maismeel (dit is niet hetzelfde als mais zetmeel of maizena!)

1 cup (125 gram) bloem

1 theelepel bakpoeder

½ theelepel dubbelkoolzure soda

Snuf zout

6 eetlepels (90 gram) roomboter of kokosolie, gesmolten

1/3 cup (65 gram) bruine suiker (of minder! Of helemaal niet)

2 eetlepels honing

1 ei

1 cup (240 ml) karnemelk

                                                          

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 200˚ C.

Meng bloem, meel, soda, bakpoeder en zout in een grote kom.

Meng in een andere kom de boter of kokosolie met de suiker, honing en het ei.

Meng nat bij droog en meng zo kort mogelijk tot een geheel.

Bekleed een bakblik van 20 x 20 cm met bakpapier.

Stort het deeg in de vorm en bak in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.

Controleer of een prikker er schoon uitkomt.

 


 

Bron: http://sallysbakingaddiction.com/2015/06/02/my-favorite-cornbread/

 

 

 

 

Cornbread.

A typical American recipe is cornbread. It is often eaten as a side dish but it is nothing like our Dutch cornbread, which is, basically, bread. This recipe is more like cake, or if you look closely at the recipe, muffins. Only baked in one giant baking tin. And of course cornmeal is used, together with all-purpose flour.

Be careful though! Cornmeal is not the same as corn starch! (Maizena in Dutch). Cornmeal is coarse, definitely yellow in color and can be bought at health food stores.

I strictly followed the recipe I found on http://sallysbakingaddiction.com/2015/06/02/my-favorite-cornbread/

And the cornbread was really good. Only, it is not really a bread but more like a cake. Next time I bake it, I will probably omit the sugar and only use the honey. (Or maybe use only 1 tablespoon of sugar). I made the recipe with coconut oil and that worked really well, after all, muffins are often made with oil as well. But if you prefer a more buttery taste, use the butter.

 

What do you need:

1 cup (120 gram) cornmeal

1 cup (125 gram) flour

1 teaspoon baking powder

½ teaspoon baking soda

Pinch of salt

6 tablespoons (90 gram) butter or coconut oil, melted

1/3 cup (65 gram) brown sugar (or less! Or not at all)

2 tablespoons honey

1 egg

1 cup (240 ml) buttermilk

                                                          

How to make it:

Preheat the oven to 400˚ F.

In a large bowl, mix flour cornmeal, baking soda, baking powder and salt.

In another bowl, mix melted butter or oil, sugar and honey.

Whisk in the egg and mix well.

Add the buttermilk.

Mix wet into dry and mix as little as possible to blend together.

Line a 10 inch baking tin with parchment paper.

Pour the batter into the tin and bake for about 20 minutes until golden brown.

Check for doneness with a toothpick, it should come out clean.