Aardbeien ontbijtmuffins/ strawberry breakfast muffins.

Wat is er nou beter dan muffins voor het ontbijt?

Deze lekkere, niet te zoete muffins boordevol fruit, eiwitrijjke karnemelk en vezelrijke havermout bevatten geen suiker of boter en zijn bovendien makkelijk uit de hand te eten als je haast hebt. Je kunt ze de dag van te voren maken en desnoods invriezen, zodat je  ‘s ochtends altijd een gezond ontbijtje zonder moeite klaar hebt staan.

 

Voor 7 grote muffins

Wat heb je nodig:

100 gram bloem of volkorenmeel

100 gram havermout, fijngemalen

1/2 theelepel dubbelkoolzure soda 

2 theelepels bakpoeder (zeef deze, klontjes smaken heel vies!)

snufje zout

1 theelepel kaneel

150 ml karnemelk

1 eetlepel zonnebloemolie

100 gram appelmoes (zonder suiker)

1 groot ei

1 rijpe banaan, fijngeprakt

4 verse dadels of 4 gedroogde, 15 minuten geweekt in warm water

150 gram aardbeien, vers of diepvries

Topping:

20 gram pecannoten

½ theelepel kaneel

1 theelepel sucanat (of suiker)

1 theelepel zonnebloemolie

 

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 220˚C.

Meng bloem, havermoutmeel, bakpoeder, dubbelkoolzure soda, kaneel en zout in een kom.

Meng in een blender de olie, ei, karnemelk, banaan, appelmoes en dadels.

Giet nat bij droog en schep om. Meng niet te veel, dat maakt de muffins taai en compact.

Schep de aardbeien er door.



Snijd de pecannoten heel klein of pulse ze in een hakmolen tot kleine stukjes.

Meng met de sucanat/ suiker, kaneel en olie.

Olie de bakvorm en zet 7 papieren muffinvormpjes in de bakplaat. Vet de papieren vormpjes ook in, anders laten de muffins niet los van het papier. (Dit komt omdat er bijna geen boter of olie in het beslag zit)

Vul de muffinvormpjes met het beslag. Als je van een "echte" muffinvorm houdt (in het Engels een muffintop genoemd,), dan moet je de vormpjes helemaal vullen, zodat er bij het rijzen een kop op komt. Daarom start je de baktijd ook bij hoge temperatuur, dan krijgt het deeg de kans om snel te rijzen voordat het te stevig wordt.

Strooi de topping er over en zet de vormpjes in de hete oven.

Na 5 minuten baktijd de oventemperatuur terug brengen naar 190˚C

Bak de muffins in totaal 25 minuten tot ze mooi goudbruin en goed gerezen zijn.

 



 

What could possibly be better than muffins for breakfast? These healthy muffins are full of fruit, rich in fiber and proteins and have no added sugar or butter. You can make them the day in advance or even freeze them for those times when you are in a hurry and want a breakfast ready to go!

For 7 large muffins

What do you need:

100 gram (heaped 3/4 cup) all-purpose flour or whole wheat

100 gram (1 cup) oatmeal, finely ground

1/2 teaspoon baking soda 

2 teaspoons baking powder, well sifted (lumps taste awful!)

Pinch of salt

1 teaspoon cinnamon

150 ml (2/3 cup) buttermilk

1 tablespoon sunflower oil

100 gram (heaped 1/3 cup) apple sauce (without added sugar)

1 large egg

1 ripe banana, mashed

4 fresh dates or dried, soaked for 15 minutes in warm water

150 gram (1 cup) strawberries, fresh or frozen

Topping:

20 gram (2 tablespoons) pecan nuts

½ teaspoon cinnamon

1 teaspoon sucanat (or sugar)

1 teaspoon sunflower oil

 

How to make it:

Preheat the oven to 428˚F.

Mix flour, oatmeal, baking powder, baking soda, salt and cinnamon in a bowl.

Blend oil, egg, buttermilk, applesauce, banana and dates to a smooth mixture.

Add wet to dry and fold in briefly. Do not mix too long or the muffins will be too dense.

Fold in the strawberries.



For the topping, finely chop the pecan nuts and mix with the sucanat, oil and cinnamon.

Grease a muffin pan and place 7 paper muffin cases in it. Grease the paper muffin cases too, or the muffins won’t come out of their cases. (This is because there is practically no butter or oil in the batter)

Fill the muffin cases completely with the batter to get a nice domed muffin shape. This is also the reason why you start at a relatively high temperature. It allows the muffins to rise before they set. After 5 minutes the temperature is lowered to 375˚F.

Sprinkle the topping on top and place the muffins in the oven.

After 5 minutes of baking, lower the oven temperature to 375˚F.

Bake for a total of 25 minutes until well risen and golden brown.  

 .