Paleo verantwoorde crackers

Deze week kijk ik dus naar de paleo voedingstheorie. Een van de dingen die je dan niet mag eten is brood. Maar wat eet je dan? In het boek ”lets go paleo” van Sandra van Schijndel staat een voorbeeld van zelfgemaakte crackers met zaden en ei. Omdat crackers tenslotte ook moet bakken,vond ik ze wel op mijn blog passen.

Het maken is niet heel moeilijk. Je moet alleen wel een vormpje hebben waar je ze in kunt maken, een kookring of vierkant. Het eten vergt wel wat oefening heb ik gemerkt. Hoewel je de crackers prima op kunt pakken en ze er behoorlijk stevig uit zien, vallen ze bij het eten wel een beetje makkelijk uit elkaar. Bereid je dus voor op flink wat kruimels (of in dit geval losse zaadjes). Dat vond de duif die ik tegenkwam helemaal niet erg!

 

                    Wat heb je nodig:

4 eetlepels gebroken lijnzaad

3 eetlepels chiazaad

3 eetlepels zonnebloempitten

3 eetlepels pompoenpitten

3 eetlepels sesamzaad

1 eetlepel amandelmeel

1 ei

1 eetlepel warm water

Snuf zout

Optioneel:

1 theelepel Italiaanse kruiden

2 eetlepels geraspte kaas

 

Hoe maak je het:

Meng alles in een kom en laat 10 minuten staan zodat het chiazaad water op kan nemen. Dit zorgt voor extra binding.

Warm de oven voor op 190°C

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Schep ongeveer 1½  eetlepel van het mengsel in een kookring met een diameter van 10 cm.

Druk met de bolle kant van de lepel het mengsel goed plat in de ring en haal deze er voorzichtig van af.

Maak nu ongeveer 6-7 crackers met een dikte van ongeveer ½ cm.

Bak ongeveer 10 minuten en draai de crackers dan voorzichtig om.

Bak nog eens 10-15 minuten.

Laat afkoelen op een rooster en verpak in een luchtdichte doos.

Lekker met beleg van kipfilet, een gekookt eitje en wat rauwkost bijvoorbeeld.

  

     Paleo approved crackers

As I wrote yesterday, I take a look at paleo diet theory this week. One of the things you are not supposed to eat is bread. But what do you eat then? In the book "lets go paleo" by Sandra van Schijndel is a sample of homemade crackers with seeds and egg. Because crackers need to be baked as well, I thought they fit on my blog.

Making them is not very difficult. You just have need a mold where you can make them in like a cooking ring or square. The actual eating does take some practice I noticed. Although the crackers look quite firm, they fall apart rather easily when eating. So prepare yourself for quite some crumbs (or in this case loose seeds). The pigeon that I encountered did not mind at all!

 

What do you need:

4 tablespoons of crushed flaxseed     3 tablespoons chia seed

3 tablespoons sunflower seeds

3 tablespoons pumpkin seeds

3 tablespoons sesame seeds

1 tablespoon almond flour

1 egg

1 tablespoon hot water

pinch of salt

optional:

1 teaspoon Italian seasoning

2 tablespoons grated cheese

 

How to make it:

Mix everything in a bowl and let stand for 10 minutes so that the chia seeds can absorb the water. This provides additional binding.

Preheat the oven to 190 ° C

Line a baking sheet with parchment paper.

Spoon about 1½ tablespoon of the mixture in a cooking ring with a diameter of 10 cm.

Press with the back of the spoon to flatten the mixture into the ring and pull it away carefully.

Make about 6-7 crackers with a thickness of about ½ cm.

Bake for about 10 minutes and then gently turn the crackers.

Bake an additional 10-15 minutes.

Let cool on a wire rack and wrap in an airtight container.

Serve with toppings of chicken, a boiled egg and some raw vegetables for example.

 

 

1923