Vanille amandel granola/ vanilla almond granola.

Cruesli, of granola, vond ik altijd al erg lekker. Dat krokante met zoet en nootjes, heerlijk! Alleen jammer dat ze er in de winkel meestal rozijnen door doen, die worden altijd zo hard. Dat vind ik dan weer niet lekker. Maar nu kun je je eigen mix maken met precies die vulling die jij lekker vindt! Dus met extra nootjes, zaadjes, pitjes en met of zonder rozijnen. En dat alles zonder 4 soorten geraffineerde suiker, maar alleen met natuurlijke ahornsiroop gezoet. In een goed afgesloten pot een paar weken houdbaar, maar zie dit maar eens zo lang te bewaren. Ook zonder yoghurt erg lekker als tussendoortje om te knabbelen, in plaats van chips of koekjes.

 

Wat heb je nodig:

200 gram (2 ½ cups) grove havervlokken

100 gram (3/4 cup) noten, grof gehakt

½ theelepel kaneel

Snufje zout

120 ml (1/2 cup) ahornsiroop

60 ml (1/4 cup) kokosolie, gesmolten

¼ theelepel amandel extract

1 eetlepel vanille extract

Optioneel gemengde zaadjes (sesam, zonnebloem, pompoen, lijnzaad) rozijnen, etc

 

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 150˚C.

Meng de havervlokken met het zout, kaneel, noten en zaden.

Meng de kokosolie met ahornsiroop, amandel extract en vanille extract.

Voeg nat bij droog en meng heel goed door, zodat alle vlokken en noten bedekt zijn met een laagje ahornsiroop en olie (dit zorgt voor de crunch).

Spreidt uit op een met bakpapier bekleed bakblik en bak 45 minuten.

Schep iedere 15 minuten even om.

Laat op de bakplaat afkoelen, dan wordt de granola pas krokant. Verpak in een luchtdichte pot of blik.

 

 


 

 

 

Vanilla almond granola.

Cruesli, or granola, has always been one of my favorite additions to my breakfast yoghurt. This sweet and crunchy mix of oats and nuts, I love it! Unfortunately the store bought granola in Holland usually also contains raisins, which are much too hard and I really do not like those!

So I was really excited when I read that making your own granola is real easy. I had to try it. This way you can add all your favorite nuts and seeds and leave out those raisins if you want to. Also home-made granola does not contain 4 different kinds of processed sugar, but only natural maple syrup. If you keep it in an air tight container, it keeps for a few weeks. If you can leave it that long! Even without yogurt, it is a really nice treat to nibble on instead of crisps or cookies.

 

What do you need:

200 gram (2 ½ cups) rolled oats

100 gram (3/4 cup) coarsely chopped nuts

½ teaspoon cinnamon

Pinch of salt

120 ml (1/2 cup) maple syrup

60 ml (1/4 cup) coconut oil, melted

¼ teaspoon almond extract

1 tablespoon vanilla extract

Optional mixed seeds like sesame, sunflower,  pumpkin, flax seed

 

How to make it:

Preheat the oven to 300˚F.

Mix the oats with the salt, cinnamon, nuts and seeds.

In a separate bowl, mix coconut oil, maple syrup and almond and vanilla extract.

Add wet to dry and mix very well. All oats and nuts need to be covered by the oil and syrup. (This causes the crunchiness).

Line a baking tray with baking parchment and spread the mix thinly on the sheet.

Bake for 45 minutes, but stir every 15 minutes.

Leave to cool on the tray to get the granola extra crunchy.

Pack in an airtight container.