Cannelé Bordelais

Ik ben nu drie keer op vakantie geweest in de buurt van Bordeaux, en iedere keer als ik daar ben móet ik gewoon even een bakkerij inlopen om een Canelé te kopen. Canelé met 1 n, aangezien deze originele cakejes volgens oud Bordelais recept gemaakt zijn. Ik maak ze thuis met nét iets andere bakvorm, recept, enz, en dan zijn het cannelé met 2 nn-en. Traditie moet je in ere houden tenslotte.

Deze cakejes zijn nog niet zo makkelijk te maken. Ten eerste heb je speciale vormpjes nodig, liefst van koper, maar ik gebruik een siliconenvorm met metaaldeeltjes, voor extra hittegeleiding. Ook het recept varieert behoorlijk als je op internet gaat zoeken. En heel belangrijk, het beslag moet minimaal 24 uur de koelkast in om te rusten, maar liever nog 48 uur. Geen cakeje dat je even snel maakt dus.

Ik heb ze nu drie keer gemaakt, en ze zijn nog steeds niet helemaal naar mijn zin. Ik zet ze nu toch op mijn blog, want de laatste batch was redelijk. Maar eigenlijk moeten ze nóg donkerder zijn, een diep donkerbruin aan de buitenkant, en redelijk knapperig van buiten en bijna custard-achtig van binnen. Ik oefen dus nog even door, en misschien heeft iemand wel een tip om ze écht perfect te maken.

                  

Wat heb je nodig:

 

175 ml gezoete gecondenseerde melk

220 gram suiker

120 gram bloem

1½  ei (dit is een half rcept, sorry)

1 eierdooier

2 ½ el rum

30 gram boter

330 ml volle melk

 

Hoe maak je het:

Doe melk en boter in een pan en breng aan de kook.

Meng de andere ingredienten in een kom

Meng het warme melkmengsel langzaam door het beslag en blijf roeren.

Giet het mengsel door een zeef en laat afkoelen.

Zet vervolgens 24-48 uur in de koelkast.

 

Verwarm de oven voor op 200°C

Zet de vorm op een bakplaat in de oven en laat mee verwarmen (de vorm die ik gebruikt heb hoeft niet ingevet te worden,maar als je andere vormpjes gebruikt, vet ze dan in met een beetje olie of boter)

Haal de bakplaat met de vorm erop uit de oven en giet het beslag erin, een paar mm onder de rand.

Schuif de plaat terug de oven in en bak eerst 30 minuten bij 200°C

Zet de oven terug naar 180°C en bak nog eens 30 minuten.

Haal de cakejes na het bakken meteen uit de vorm en laat afkoelen.

 


Cannelé Bordelais

I've been in the area of Bordeaux three times now, and every time I'm there I just have to visit a bakery to get a Canelé. Canelé with one n, as these original cakes aremade according to an old Bordelais recipe. I make them at home with a few changes in type of molds, recipe, etc., and then they are called Cannelé with two nn. Tradition you must keep in honor.

These cakes are not so easy to make. Firstly you may need special molds, preferably copper, but I use a silicone mold with metal particles, for extra heat conduction. The recipe varies greatly if you search on the internet. And very importantly, the batter must be cooled for at least 24 hours in the refrigerator to rest, but preferably 48 hours. Not a cake to make on a whim.

I've now been trying out recipes three times, and they are still not entirely to my taste. I put them on my blog anyway, because the last batch was reasonable. But actually they should be even darker, a deep dark brown on the outside, and quite crispy on the outside and almost custard-like on  the inside. I will keep practicing though, and maybe someone has a tip to make them really perfect.

What do you need:

175 ml of sweetened condensed milk

220 grams of sugar

120 gram flour

1½ egg (this is a half recipe, sorry)

1 egg yolk

2½ tbsp rum

30 gram of butter

330 ml of whole milk

 

How to make it:

Put milk and butter in a saucepan and bring to a boil.

Mix the other ingredients in a bowl

Mix the warm milk mixture slowly into the batter and stir.

Pour the mixture through a sieve and allow to cool.

Then put 24-48 hours in the refrigerator.

 

Preheat the oven to 200°C

Place the baking molds on a baking sheet in the oven and pre-heat (the mold that I used need not be greased, but if you use other molds, grease them with a little oil or butter)

Remove the baking tray with the mold out of the oven and pour the batter in, a few mm below the rim.

Slide the plate back in the oven and bake for 30 minutes at 200°C

Set the oven back to 180°C and bake for another 30 minutes.

Remove the cakes from the mold straight after baking and leave to cool.

 

 

1770