1-persoonscake-in-een-mok.

Heb je wel eens spontaan zin in heerlijk verse cake?

Maar heb je geen zin om een hele cake te maken, of een hele lading  cup cakes? Of een uur te moeten wachten tot deze uit de oven komt? Dan is de

1-persoonscake uit de magnetron een prima alternatief!

Er is zelfs een kookboek gewijd aan de mug cake, of te wel de

1-persoonscake in een mok.

   

 

Het basisrecept in dit kookboek is ongeveer dat van een “gewone” cake.

Evenveel suiker, bloem en ei, alleen de helft aan boter. Dit wordt dan nog aangevuld met een beetje melk, room of yoghurt en rijsmiddel.

De recepten in dit boekje zijn voor 1 cakeje, maar mijn ervaring is dat 1 recept ruim voldoende is voor twee. Bak ze wel apart, omdat anders de instellingen van de magnetron niet meer kloppen.

Ik geef je hier het basisrecept, waar je uiteraard eindeloos op kunt variëren.

Voeg eens en stukje chocolade in het deeg toe, fruit, citroenrasp. De mogelijkheden zijn ook in de magnetron onbeperkt.

 

Basisrecept voor 2 cakejes

Wat heb je nodig:

30 gram gesmolten roomboter

1 ei

60 gram suiker

60 gram bloem

1 eetlepel yoghurt, melk of slagroom

½ theelepel bakpoeder

 

Hoe maak je het:

Meng met een garde de boter met de suiker.

Klop het ei erdoor en zeef het bakpoeder.

Meng bloem en melk/ yoghurt/ room erdoor en klop tot een glad beslag.

Vet een mok in met een beetje zonnebloemolie of boter.

(Dit is belangrijk, zodat de cake tijdens het rijzen langs de mok omhoog kan “glijden”)

Schep de mok halfvol met het deeg.   


Let op! Schep de mok niet te vol! Kijk onderaan deze post wat er dan gebeurt. ;-)

Zet 1 mok per keer in de magnetron en bak 1 minuut 20 seconden bij 900Watt of 1 minuut 40 seconden bij 800 Watt.   


Eet het cakeje liefst vers (en warm) met een lepel direct uit de mok.

Heel uit de mok halen  is lastig. Snijdt hem langs de randen los en wip hem er met een mes uit. De randjes komen er niet mooi glad uit helaas. In de mok ziet de cake er op zijn mooist uit.   


Omdat de cake in de magnetron bereid wordt, in plaats van in de oven, blijft de kleur vrij bleek. Verwacht geen mooie goudbruine cake.

Maar de smaak is er niet minder om!

Oh, en wat er gebeurt als je het hele recept in één mok doet?

Dat deed ik bij de eerste poging:   


Hij smaakte nog steeds heel lekker, maar het eet wel wat lastig…

 

Qua houdbaarheid verandert er bij bereiding in de magnetron wel iets.

De cake wordt veel sneller oudbakken omdat deze sneller uitdroogt.

Een uurtje na het bakken is de cake nog wel lekker, maar de volgende dag is de cake flink uitgedroogd.

Snel opeten dus! Maar dat zal geen probleem zijn. Toch?