Kokos ananastaart/ coconut pine apple cake.

Moederdag! En als bakfanaat moet je dan wel wat bakken voor je moeder he? Aangezien mijn moeder dol is op kokos, heb ik vandaag gekozen voor een kokoscake met ananas, overgoten met een kokos/ witte chocolade ganache. Ik heb de cake een dag van te voren gemaakt, zodat de ganache mooi kon opstijven.

Maar helaas, ook in mijn keuken gaat wel eens wat fout. De cake was werkelijk prachtig gerezen, maar na het afkoelen ingestort als een kaartenhuis. NEE! Niet met mijn moederdagcake…!!! AAgggh..

Mijn moeder was zo lief om te zeggen dat hij wel heel lekker was, maar ik vond hem veel te compact, een beetje kleiig, en daarmee niet zo lekker.   

Op internet eerst maar eens gezocht wat het probleem kon zijn, want de deur had ik natuurlijk niet tijdens het bakken geopend. Waarschijnlijk komt het door de te grote hoeveelheid extra vocht die aan de cake werd toegevoegd, door de gedroogde kokos te laten wellen in te veel water. (De kokos was inderdaad behoorlijk nat, en ik heb deze niet uit laten lekken, maar gewoon in zijn geheel toegevoegd. Deze hoeveelheid vocht kon de lucht waarschijnlijk niet vasthouden en daardoor stortte de cake in.

Dus een dag later poging twee, met ¼ van de hoeveelheid beslag voor een kleine cake. Dit keer de kokos laten wellen in veel minder water (60 ml in plaats van 150 ml, oftewel 1 eetlepel per 12 gram kokos). Nu was het water mooi opgenomen door de kokos en niet nat meer. Extra “twist” is dat ik het cakeblik nu heb ingevet en bestrooid met gedroogde kokos, in plaats van  bakpapier gebruikt te hebben. Kijken hoe dat uit pakt….

YESSS!! Veel beter! lekkere luchtige cake (wel iets compacter door de kokos en ananas, maar absoluut nog licht en luchtig vergeleken met de versie van gisteren. Pas dus op met de hoeveelheid water! (weer wat geleerd).



 

Wat heb je nodig:

Cake:

225 gram zachte boter

225 gram suiker

½ theelepel vanille extract

4 grote eieren

200 gram zelfrijzend bakmeel

25 gram maïzena

50 gram gedroogde kokos, geweld in 60 ml dus (geen 1.5 dl)  kokend water

150 gram zeer goed uitgelekte ananas op sap uit blik

½ eetlepel bloem

Ganache:

100 ml slagroom

1 eetlepel boter

200 gram witte chocolade

20 gram geraspte kokos geweekt in

2 eetlepels ananassap uit blik

 

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180˚C.

Roer de boter zacht met de suiker.

Voeg één voor één de eieren toe, met na ieder ei een eetlepel bakmeel.

Voeg vanille extract toe, de rest van het bakmeel en de maïzena en mix tot een glad beslag.

Meng de gewelde kokos erdoor.

Bekleed een springvorm van 21 cm met bakpapier.

 


Giet het beslag in de vorm en bak in een uur gaar en goudbruin.

Laat de cake volledig afkoelen.

 

Voor de ganache:

Week de kokos in het ananassap voor.

Verwarm de room met de boter op laag vuur tot tegen het kookpunt, maar laat niet koken.

Voeg de geweekte kokos in sap toe.

Breek de witte chocolade in een kom en giet de warme room er over.

Blijf roeren tot de chocolade gesmolten is en een mooie gladde saus ontstaat.

Laat iets afkoelen, maar de saus moet wel schenkbaar blijven.

Giet de ganache over de cake en spatel netjes uit.

Laat volledig afkoelen en zet een paar uur in de koelkast tot de ganache mooi uitgehard is.

Versier eventueel met suikerhartjes, sprinkles, chocoladekrullen, enz.   


 

coconut pineapple cake.

This Sunday was mother’s day in Holland, so I just had to bake a cake for my mother! As my mother absolutely loves coconut, I made her a pineapple coconut cake with white chocolate coconut ganache. It sounded really fabulous, but alas, in my kitchen things do not always go perfectly either. After a beautiful rise in the oven, the cake completely collapsed after cooling.

OH NO! Not my mother’s  cake!!!!

My mother was a sweetheart saying the cake tasted really good, but in my opinion it was way too compact and doughy. I did not like it very much myself.   

So I went online to find out what could have gone wrong. Of course I had not opened the oven door during baking, everybody knows that. So what else? I found out it was probably the amount of water in which the dried coconut had to rehydrate. That was, according to recipe, 150 ml for 50 grams of coconut. After soaking the coconut was still quite wet and I did not drain it. I just added the lot to the dough. This was probably more liquid than the dry ingredients could handle to hold in the air. And so my cake collapsed.

One day later, trial number two. (Failure is not an option, I have to get it right!) Today I made a ¼ recipe for a small cake. I only added 60 ml water to 50 grams of coconut (or in ¼ amounts, 1 tablespoon to 12 grams of coconut) This time the coconut was moist, but all the water had been absorbed.

Also I greased the baking tin with butter and sprinkled with dried coconut, instead of using baking parchment. Let’s see how that works out…

YESSS!! Much better!. Nice and airy cake (slightly more compact than a cake would be without the addition of coconut and pineapple, but still quite light and fluffy compared to yesterday’s brick work.

So, be carefull with the amount of moisture to add. (I learn something new every day). 



What do you need:

Cake:

225 gram soft butter

225 gram sugar

½ teaspoon vanilla extract

4 large eggs

200 gram self-rising flour

25 gram corn starch

50 gram dried coconut, rehydrated in 60 ml (not 1,5 dl)  boiling water 

150 gram well drained pineapple chunks

 

Ganache:

100 ml cream

1 tablespoon butter

200 gram white chocolate

20 gram dried coconut, soaked in 2 tablespoons pineapple juice

 

How to make it:

Preheat the oven to 350˚F

Melt butter and mix in the sugar until creamy.

Add the eggs one by one, adding the next when the first is fully absorbed.

Add vanilla extract, flour and corn starch and mix in until a smooth batter.

Soak the coconut in boiling water and add to the batter, together with the pineapple chunks. Fold in.

Line a cake tin or spring cake tin with baking parchment or grease with butter and sprinkle with dried coconut.



Spoon in the batter rand bake for approximately one hour until done.

(I baked the ¼ recipe for about 35 minutes in a small cake tin)

 Leave to cool after baking.

 

Ganache:

Soak the coconut in the pineapple juice.

Heat the cream, but do not let it boil

Add the coconut.

Break the white chocolate into pieces in a bowl.

Add the hot cream and mix until the chocolate is melted and the mixture is smooth.

Leave to cool somewhat and then poor over the cake.

Allow to cool completely. Solidifying can take several hours and may require some time in the fridge, although I found the cake to become even more compact after refrigerating, so I would not recommend it.

 

 

Decorate with sugar hearts, sprinkles, chocolate curls, etc.