Spinazie geitenkaas quiche

Voor een verjaardag heb ik als hartig hapje kleine quiches meegenomen. Lekker als tussendoortje of in de grote variant prima als lunch of avondmaaltijd met een frisse salade. Zelfs een uk van 1 jaar oud die echt geen spinazie lust (werd mij verteld) heeft drie mini quiches opgepeuzeld, dus ik denk dat ze lekker waren. (ik vond van wel, maar ja, ik ben bevooroordeeld.)

Het deeg voor de bodem had ik de avond van tevoren al gemaakt, en de vormpjes alvast met het deeg bekleed. Zo hoefde ik op de dag zelf alleen de vulling maar te maken en de quiche te bakken.  De bodem wordt het beste knapperig en kruimelig als het deeg koud de oven in gaat, dus die voorbereiding had nog een tweede voordeel.  De quiche is het  lekkerst op de dag van bakken, dan is de bodem bros. Na een dagje bewaren (ik had speciaal een quiche-je bewaard om te testen) wordt de bodem toch wat zachter. Even oppiepen in de oven kan wel helpen natuurlijk.

 

 

Wat heb je nodig:

Bodem:

300 gram bloem

1 theelepel zout

90 gram boter

150 gram plantaardige margarine

Ongeveer 100 ml koud water

 

Vulling:

Olijfolie

1 theelepel knoflook

1 ui gesnipperd

1 pak gesneden diepvriesspinazie (geen a la creme) ontdooid en uitgelekt

4 eieren

150 ml melk

100 ml room

50 gram zongedroogde tomaatjes

100 gram zachte geitenkaas

Zout, peper, peterselie, thijm

 

Hoe maak je het:

Meng in een grote kom bloem en zout.

Snijd de koude boter en margarine in kleine blokjes door de bloem tot een kruimelig geheel.

Voeg het koude water met kleine scheutjes toe, meng steeds door het deeg.

Stop met toevoegen als het deeg samenhangend wordt, voeg niet meer water toe dan nodig is. Dit verschilt per bloemsoort.

Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkblad tot een soepel deeg.

Pak het deeg in in folie en leg het minstens een uur in de koelkast.

Bestrooi het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer

½ cm dik.

Bekleed een quichevorm met het deeg, of steek kleine cirkels uit en bekleed minivormpjes.

Zet de beklede vorm / vormpjes in de koelkast,dit kan de avond van tevoren.

 

Voor de vulling verhit je de olie in een pan.

Bak de ui glazig en voeg de knoflook toe.

Voed de ontdooide en uitgelekte spinazie toe en bak mee tot het vocht verdampt is.

Laat afkoelen.

Klop eieren los met de melk en room, peper, zout en thijm.

Voeg de spinazie toe en de kleingesneden tomaatjes.

Verkruimel de geitenkaas en roer er door.

 

Verwarm de oven voor op 175°C

Bekleed de bodem met bakpapier en leg er een blinbakvullin in.

(voor de minivormpjes heb ik ze met bakpapier ertussen opgestapeld en in het bovenste lege vormpje de blindbakvulling gelegd.)

Bak de bodem 10 minuten.

Haal de vorm uit de oven en vul met de vulling.

Bak de quiche ongeveer 45 minuten tot deze mooi bruin begint te worden en het midden stevig is.

Laat  even afkoelen op een rooster of serveer meteen. De quiche is zowel warm als koud lekker.

 

 

 

 

Spinach and goats cheese quiche

For a birthday party I brought snack-size quiches. These delicious little savory bites are perfect as a snack or great for lunch or dinner with a salad. Even a 1-year old toddler who really doesn’t like spinach (or so I was told) has eaten three mini quiches, so I think they were tasty. (I thought so, but yes, I'm biased.)

The dough for the base I had made the night before, and I had the molds already lined with the dough. That way I only needed to prepare the filling on the day itself and bake the quiches. The base becomes crispy and crumbly when the dough enters the oven cold, so preparation in advance had a second advantage. The quiche is best eaten on the day of baking, when the base is crispy. After storing for a day (I had kept a little quiche especially to test) the base becomes a little soft. Simply heat it up in the oven can help of course.

 

What do you need:

Base:

300 grams flour

1 teaspoon salt

90 grams of butter

150 grams of vegetable margarine

Approximately 100 ml of cold water

 

filling:

Olive oil

1 teaspoon minced garlic

1 onion chopped

1 package frozen cut spinach (no a la creme), thawed and drained

4 eggs

150 ml of milk

100 ml of cream

50g sundried tomatoes

100g soft goat cheese

Salt, pepper, parsley, thyme

 

How to make it:

In a large bowl mix flour and salt.

Cut the cold butter and margarine in small pieces through the flour until crumbly.

Add the cold water in small amounts, mix each spoonful through the dough before adding the next.

Stop adding water when the dough is cohesive, do not add more water than necessary. This varies by type of flour.

Knead the dough on a floured surface until smooth.

Pack the dough in foil and place in the refrigerator for at least an hour.

Sprinkle the work surface with flour and roll the dough to approximately

½ cm thick.

Line a quiche dish with the dough, or cut out small circles and line miniature muffin cups.

Put the coated mold / molds in the refrigerator, this can be done the night before baking.

 

For the filling, heat the oil in a pan.

Fry the onion and add the garlic.

Add the thawed and drained spinach and cook until the liquid has evaporated.

Let cool.

Beat eggs with milk and cream, salt, pepper and thyme.

Add the spinach and chopped tomatoes.

Crumble in the goat cheese and stir.

 

Preheat the oven to 175 ° C

Line the dough with parchment paper and place in pie weights.

(For the mini quiches I placed parchment paper in between them and stacked them, placing pie weights in the top ramekin.

Pre-bake the base for 10 minutes.

Remove the mold from the oven and fill with the stuffing.

Bake the quiche 45 minutes until it begins to brown and the center is firm.

Leave to cool on a wire rack or serve immediately. The quiche is delicious hot or cold. 

1393