Ghoriba, Marokkaanse sesamkoekjes

Afgelopen weekend was ik voor het eerst  in de Markthal in Rotterdam. Dat had ik als echte Rotterdamse natuurlijk al veel eerder moeten doen! Sorry. Het is een prachtig gebouw (zie foto van het plafond) met leuke, chique stalletjes met lekker eten. Voor de lunch streken we neer bij Le Souq, een Marokkaans eethuis. Bij de thee toe hadden we heerlijke koekjes, en mijn favoriet uit dat assortiment was deze, de ghoriba. Een bros soort zandkoekje met geroosterde sesamzaadjes. Ze zijn niet zo moelijk te maken, maar je hebt wel wat tijd nodig, want het deeg moet een uurtje koelen in de koelkast. Ik hoop dat je ze net zo lekker vindt als ik!

                                                                                            

Voor ongeveer 24 stuks

Wat heb je nodig:

250 gram bloem

50 gram poedersuiker

25 gram sesamzaad, geroosterd

1 theelepel bakpoeder

Snufje zout

110 gram roomboter, gesmolten

60 ml zonnebloemolie

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 190° C.

Meng bloem, suiker, zout, bakpoeder en sesamzaad in een kom.

Voeg de gesmolten boter en de olie toe.               

Kneed tot een enigszins kruimelig deeg.              

Koel 1 uur in de koelkast

Kneed het deeg goed door en rol er balletjes van ter grootte van een golfbal

Druk de balletjes een beetje plat en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bak ongeveer 20-25 minuten tot ze licht bruin zijn.

Laat afkoelen op een rek.




   

 

Ghoriba, Moroccan sesame cookies

Last weekend I went to the new Market hall in Rotterdam, the town I was born. As a true Rotterdam girl it was a bit of a shame not to have been there before, after all it was opened months ago! The building is absolutely beautiful (see picture of the roof inside) and the stalls sell wonderful food. We had lunch in a Moroccan café, Le Souq, with tea and biscuits for dessert. My favorite of the assortment were these wonderfully airy and crispy ghoriba. A kind of shortbread with toasted sesame seeds. They are quite easy to make, but do need an hour of cooling before baking, so take your time. I hope you will enjoy them as much as I did!

 

For 24 pieces                                                                                           

What do you need:

250 gram flour

50 gram powdered sugar

25 gram sesame seeds, roasted

1 teaspoon baking powder

Pinch of salt

110 gram butter, melted

60 ml vegetable oil

How to make it:

Preheat the oven to 375°F

Mix flour, sugar, salt, sesame seeds and baking powder in a bowl.

Add melted butter and oil

Knead into a slightly crumbly dough

Chill for 1 hour in the refrigerator

Knead again and shape golf ball sized balls of the dough

Flatten the dough balls slightly and place on a baking tray lined with baking parchment.

Bake for about 20-25 minutes until golden brown.

Cool on a wire rack.

 

   

2454