Veganistische brownies.

Wat doe je, als een collega klaagt dat haar veganistische experiment tegenvalt omdat er geen smakelijke brownies te vinden zijn? Dan ga je knutselen! Veganisten mogen namelijk geen roomboter en geen eieren, twee hoofdbestanddelen van brownies. Hoe vervang je die?

Boter zorgt voor samenhang, smeuïgheid en smaak. Eieren zorgen voor stevigheid, binding en lucht in het geheel. Hoe vervang je die?

Te beginnen bij de boter: roomboter is vast bij kamertemperatuur, en zorgt dus voor stevigheid. Vervangen voor plantaardige margarine is een optie, maar die smaak! Ugh. Beter is het dus om kokosolie te gebruiken, die is ook vast bij kamertemperatuur, zorgt net als boter voor smeuïgheid en smaakt veel beter dan margarine! Bevat nog gezonde vetten ook. Alleen, alle boter door kokosolie vervangen is wat veel, dus heb ik een deel kokosolie en een deel kokosmelk.

Dan de eieren. Dat is een klus op zich. Eieren zijn uniek in de zin dat ze fungeren als bindmiddel tussen water en vet, lucht vast houden tijdens het bakken, stevig worden bij verhitten en lekker smaken. Voor de stevigheid kun je eieren vervangen door lijnzaad in heet water. Dat wordt een soort gelei die ook binding geeft. Alleen smaakt het nog nergens naar en houdt het ook geen lucht vast. Voor de smaak komt de kokosmelk weer om de hoek kijken. Voor de luchtigheid wordt het bakpoeder toegevoegd, met een theelepeltje appelazijn of citroensap. (bakpoeder heeft zuur nodig om luchtbelletjes te vormen in het deeg).

Goed, tot zover de chemieles van vandaag ;-)

Deze vega brownie is iets kruimeliger en iets minder smeuïg dan de originele, maar hij is serieus chocoladig en door 2 veganisten goedgekeurd met een gelukzalige glimlach. ☺☺

Hier het recept:

Wat heb je nodig:                            

2 eetlepels lijnzaad, fijngemalen

60 ml warm water

80 ml kokosolie, gesmolten

180 gram pure chocolade (let op dat je chocolade neemt zonder melkbestanddelen! Lees het etiket)

45 gram cacaopoeder

200 gram bloem

1 theelepel vanille extract

300 gram rietsuiker of andere ongeraffineerde suiker

½ theelepel zout

1 theelepel bakpoeder

1 theelepel citroensap of appelazijn

1 theelepel espressopoeder

60 ml kokend water

75 ml kokosmelk (volvette, geen magere)

 

Hoe maak je het:

Verwarm de oven  voor op 180˚C.

Smelt kokosolie en pure chocolade op laag vuur of in de magnetron.

Zet het gemalen lijnzaad met de 60 ml warm water 10 minuten weg.

Meng chocolade/kokosolie met lijnzaad/water.

Doe bloem, suiker, bakpoeder, zout, cacaopoeder, vanille extract en espressopoeder in een grote kom en meng.

Voeg het chocolademengsel toe, het kokend water, kokosmelk en het citroensap en spatel goed om.

Bekleed een bakblik met bakpapier.


  

Bak de brownie ongeveer 30 minuten tot hij stevig is.

Laat in het bakblik helemaal afkoelen, dan is de brownie beter te snijden. 




English translation

What do you need:                            

2 tablespooons flax seed, finely ground

1/4 cup warm water

1/3 cup coconut oil, melted

3/4 cup pure chocolate (Make sure you have dairy free chocolate!)

1/4 cup cocoa powder

1 2/3 cup all purpose flour

1 teaspoon vanilla extract

1 1/2 cup cane sugar

½ teaspoon salt

1 teaspoon baking powder

1 teaspoon lemon juice or apple vinegar

1 teaspoon espresso powder

1/4 cup boiling water

1/3 cup coconut milk

How do you make it:

Preheat the oven to 356 F.

Melt the coconut oil and chocolate over gentle heat or in the microwave.

Soak the flax seeds in the warm water for 10 minutes.

Mix chocolate + flaxseed mixtures.

Sift flour, sugar, baking powder, salt cocoa powder, espresso powder and vanilla extract in a large bowl. Mix very well.

Add the chocolate mixture, boiling water, coconut milk and lemon juice and gently fold in. 

Line a baking tray with baking parchment.




Bake the brownie approximately 30 minutes until firm.

Leave to cool completely before cutting.