Hazelnootkoekjes/ hazelnut cookies.

Afgelopen weekend had ik een feestje bij vrienden met een hele grote tuin. In die grote tuin staat een hazelaar waar afgelopen herfst heel veel hazelnoten vanaf waren gekomen. “kun jij daar niet wat leuks mee doen?” was de vraag. Natuurlijk wel, graag zelfs! Dus na een uurtje of wat noten kraken thuis, kon de pret beginnen. Eerst maar eens de noten geroosterd, want dat geeft zoveel meer smaak aan de hazelnoten! Vervolgens wat muesli gemaakt, want die was toch op. (zie voor het recept mijn  06-05-2015 vanille amandel granola ).   

Vervolgens koekjes, want dat is toch wel mijn favoriete bakklusje. Het eerste recept was van Jamie Oliver, echt heerlijk! Maar qua structuur bijna los zand, als je er naar keek vielen ze al uit elkaar. Dat eet niet echt makkelijk. Dus maar een beetje sleutelen. Meer boter en bloem, iets minder noten, want dat geeft geen binding. Uiteindelijk op een heel smakelijk koekje uitgekomen, dat door de grof gehakte nootjes lekker krokant is.

Wat heb je nodig:

100 gram roomboter

50 gram suiker

100 gram bloem

50 gram geroosterde hazelnoten, grof gemalen

Snufje zout

                                                          

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 150˚ C.

Kraak de hazelnoten en spreid ze uit op een met bakpapier bekleed bakblik.   

Rooster ze in ongeveer 30 minuten goudbruin.

Laat ze iets afkoelen en maal ze grof.

Zet de oven op 180 ˚C.

Weeg de boter, bloem, suiker en zout in een kom en voeg de gemalen hazelnoten toe.

Kneed tot een soepel deeg, maar kneed niet te lang. Als het deeg te zacht wordt, leg het dan een half uurtje in de koelkast.

Bekleed een bakblik met bakpapier.

Maak balletjes ter grootte van een kleine golfbal van het deeg en druk ze plat tot koekjes.

Leg ze op de bakplaat en bak ze in ongeveer 20 minuten goudbruin.   

 

 Hazelnut cookies.

Last weekend I had a party with friends who have a really big garden. In this garden is a hazelnut tree, which gave lots of hazelnuts last fall. “Can you make anything tasty from these?” was their question. Yes please! I love to. So back home I set myself to cracking nuts for more than an hour before I could get to baking. I started with roasting the nuts in the oven, this brings out so much flavor! Then I continued by making some granola, as mine had ran out. For the recipe see  06-05-2015 vanille amandel granola .   

Next on my list: hazelnut cookies! I love baking cookies, so a cookie recipe had to be included. My first try was a Jamie Oliver recipe. The cookies were delicious, but the structure was all wrong. Like trying to keep together loose sand. Too much nuts, not enough flour and butter. So I tried again, adjusting the recipe. This time the cookies were nice and firm, although slightly less full of nutty flavor. Still, it is a very tasty cookie that is nice and cruchy, thanks to the coarsely ground nuts.

What do you need:

100 gram butter

50 gram sugar

100 gram flour

50 gram roasted hazelnuts, coarsly ground

Pinch of salt                                      

How to make it:

Preheat the oven to 300˚ F

Crack the hazelnuts and spread them out on a baking tray lined with baking parchment.   

Roast them for about 30 minutes until golden brown.

Leave to cool and grind them coarsely.

Set the oven to 350˚ F

Weigh butter, flour, sugar and salt and add the nuts.

Knead to a dough, but do not overwork the dough, it will become very sticky when the butter warms up. Leave to cool in the refrigerator for 30 minutes if too sticky.

Line a baking tray with baking parchment.

Roll the dough into golf ball sized balls and flatten into cookies.

Place them on the tray and bake for about 20 minutes until golden brown.