Melanzane alla parmigiana (aubergine parmezaan stoof) Sinds mijn trip naar Italië met de kooklessen daar, vind ik Italiaans eten nóg lekkerder! Ik maak dan ook geregeld iets uit de Italiaanse keuken. Eén van mijn favorieten is Melanzane alla parmigiana, een stoofpotje van aubergine, Parmezaanse kaas, tomaat en (optioneel) mozzarella. Hoewel het geen gebak is, wil ik het recept toch met je delen, gewoon omdat het zo lekker is. Het vergt wel wat voorbereiding, want de aubergine moet eerst gezouten worden om de bittere stoffen eruit te halen. Daarna afgespoeld, gegrild en gestoofd. Maar na een uurtje of twee heb je dan wel een heerlijke stoofpot die je met brood, pasta of rijst kunt eten.

Voor 2 personen                                                                                      

Wat heb je nodig:

1 aubergine

1 blik gepelde tomatenblokjes

1 ui

2 teentjes knoflook

1 bol mozzarella

Twee eetlepels geraspte parmezaanse kaas

Olijfolie

2 eetlepels broodkruimels

2 theelepels oregano

1 theelepel basilicum

Zout en peper

 

Hoe maak je het:

Snijdt de aubergine in blokjes

Doe de blokjes in een vergiet en strooi er royaal zout over. Geen angst dat je teveel gebruikt, het zout wordt er later weer van af gespoeld.

Laat ongeveer een uur staan op een kom of in de wasbak, er zal flink wat vocht uit lopen.

Spoel de blokjes na een uur af onder de kraan en dep ze droog.

Verhit een eetlepel olijfolie in een pan en bak de blokjes tot ze zacht zijn.

Haal de blokjes uit de pan.      

Snijdt een ui klein en fruit deze in dezelfde pan, samen met de knoflook.

Als deze zacht zijn, voeg dan de tomaat toe en breng op smaak met peper, zout, basilicum en 1 theelepel oregano.

Laat 10 minuten sudderen.

Verwarm de oven voor op 190°C

Doe 1/3 van de tomatensaus in een ovenschaal.

Doe de helft van de aubergine erop met de parmezaanse kaas.

Volg met weer een laagje saus en een laagje aubergine.

Sluit af met een laagje tomatensaus.

Scheur de bol mozzarella in stukjes en verdeel over de saus. 

Meng broodkruimels, oregano en 1 eetlepel olijfolie en strooi deze over de mozzarella.

Bak 30 minuten tot goudbruin en borrelend.

    

 




 

Melanzane alla parmigiana (eggplant parmesan stew)    

Since my trip to Italy and the cooking classes I took there, I like Italian food even more! I therefore make something from the Italian cuisine regularly. One of my favorites is melanzane parmigiana, a stew of eggplant, parmesan cheese, tomato and (optional) mozzarella. Although it is not a cake, I want to share the recipe with you anyway, just because it is so tasty. It does take some preparation, because the eggplant must be salted to remove the bitter substances. Then rinsed, grilled and stewed. But after an hour or two you have a delicious stew you can eat with bread, pasta or rice. I hope you will enjoy as much as I do!

For 2 persons

What do you need:

1 eggplant

1 tin of peeled diced tomatoes

1 onion

2 cloves garlic

1 ball of mozzarella

Two tablespoons grated Parmesan cheese

Olive oil

2 tablespoons breadcrumbs

2 teaspoons oregano

1 teaspoon basil

Salt and pepper

 

How to make it:

Cut the eggplant into cubes

Place the cubes in a colander and sprinkle generously with salt. No fear that you used too much, the salt is later washed off.         

Place the colander for about an hour in a bowl or in the sink, there will be a lot of moisture to drain out.

Rinse the pieces after an hour under running water and pat dry.

Heat a tablespoon of olive oil in a pan and fry the eggplant until soft.

Remove the cubes from the pan.    

Cut a small onion and fry in the same pan, along with the garlic.

Once they are soft, add the tomatoes and season to taste with salt, pepper, basil and 1 teaspoon oregano.      

Simmer for 10 minutes.

Preheat the oven to 375 °F

Place 1/3 of the tomato sauce in a baking dish.

Place half the eggplant on it with the parmesan cheese.

Follow with a layer of sauce and a layer of eggplant.

End with a layer of tomato sauce. 

Tear the mozzarella ball into pieces and spread over the sauce.

Mix bread crumbs, oregano and 1 tablespoon olive oil and sprinkle on the mozzarella.

Bake for 30 minutes until golden brown and bubbling.   

 

 

1387