Chocolade peren cake

Wat doe je als je een collega hebt  met een perenboom en een tas vol peren? Dan maak je natuurlijk een perentaart voor de hele afdeling! En als je zelf trek hebt in chocoladetaart? Dan maak je een peren chocoladetaart. Een lekkere combinatie, peren en chocolade (denk maar poire belle helene, ijs  met peren en chocoladesaus, een echte klassieker!)

Het recept voor de chocoladetaart is gebaseerd op mijn brownierecept. Alleen heb ik een behoorlijk aantal ingrediënten aangepast om er een iets gezondere versie van te maken, waar ook tarwe intolerante mensen van kunnen genieten. (let wel, tarwe intolerantie is niet hetzelfde als gluten intolerantie. In spelt zitten wel gluten!). Verder heb ik de helft van de roomboter vervangen door een avocado. Daar zitten veel gezondere vetten in. En tot slot heb ik een deel van de suiker vervangen door dadels. Dat zorgt meteen voor wat meer vezels.  Uiteindelijk proef je van al deze veranderingen erg weinig, het blijft een heel lekkere, beetje kleffe brownie met een sterke chocoladesmaak en heerlijk sappige peren.

 

Wat heb je nodig:

1 avocado (125 gram schoongemaakt)

125 gram roomboter

200 gram pure chocolade in stukjes

4 eieren

100 gram dadels zonder pit

200 gram suiker

150 gra speltmeel

Snuf zout

1 theelepel bakpoeder

1 theelepel vanille extract

3 rijpe peren

 

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 175° C.

Smelt in een pannetje op laag vuur de boter.

Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Laat deze smelten in de warme boter.

Snijdt de avocado doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil.

Doe avocado, de eieren en de dadels in een blender en pureer tot een glad mengsel.

Voeg de gesmolten boter/ chocolade toe en roer goed door.

Meng de suiker, zout, bakpoeder en meel door het mengsel.

Bekleed een bakblik van 20 x 20 cm met bakpapier.

Giet het beslag in het bakblik.

Schil de peren en snijdt ze doormidden.

Snijdt het klokhuis er uit en maak waaiertjes door de perenhelften niet helemaal in te snijden in smalle reepjes.

Duw de waaiertjes in het beslag.

Bak 35 minuten tot een prikker schoon uit de cake komt.  

 

 

Chocolate pear cake   

What do you do when you have a colleague with a pear tree and a bag full of pears? Then you bake a pear cake for the whole department of course! And if you fancy chocolate cake instead? Then you make a chocolate pear cake. A nice combination, pears and chocolate (think Poire Belle Hélène, pears and ice cream with chocolate sauce, a real classic!)

The recipe for the chocolate cake is based on my brownie recipe. Only I changed quite a few ingredients to make a slightly healthier version of it, that wheat intolerant people can enjoy too. (note that wheat intolerance is not the same as gluten intolerance. Spelt flour contains gluten as well!). I also replaced half the butter with an avocado. Avocado contains healthy lipids. And finally I replaced some of the sugar by dates. This adds a little more fiber to it. I promiss you you cannot taste any of these changes really, it's still a very nice, fudgy brownie with a strong chocolate flavor and deliciously juicy pears.

What do you need:

1 avocado (cleaned 125 grams)

125 grams of butter

200 grams of dark chocolate in small pieces

4 eggs

100 grams pitted dates

200 grams of sugar

150 grams spelt flour

pinch of salt

1 teaspoon baking powder

1 teaspoon vanilla extract

3 ripe pears

 

How to make it:

Preheat oven to 350°F.

In a saucepan melt the butter over low heat.

Remove the pan from the heat and add the chocolate. Let it melt in the hot butter.

Cut the avocado in half, remove the pit and scoop out the flesh with a spoon from the peel.

Put avocado, eggs and dates into a blender and puree until smooth.

Add the melted butter / chocolate and stir well.

Mix together the sugar, salt, baking powder and flour into the mixture.

Line a baking pan 20 x 20 cm with parchment paper.

Pour the batter into the baking pan.

Peel the pears and cut them in half.

Cut the core out and make little fans by cutting the pear halves not completely through into thin strips.

Push the little fans in the batter.

Bake 35 minutes, until a skewer comes out clean.   

 

1436