Gestoomde cake

Heb je geen oven en wil je toch graag een lekkere cake bakken? Dat kan. Je hoeft cake namelijk niet perse te bakken, je kunt hem ook stomen! Al wat je nodig hebt is een pan, een vergiet die je in de pan kunt hangen, en een theedoek. (of, als je het iets minder primitief wilt doen, een stoompan en een puddingvorm.)

De cake bevat geen boter (te zwaar) maar spa rood. Door de bubbels in het water rijst de cake lekker en wordt hij heerlijk luchtig. Zorg er dus wel voor dat de spa “vers” is en genoeg prik heeft. Ondanks dat er geen boter in zit, is deze cake niet echt gezond te noemen. Er zit namelijk wel heel veel suiker in. Maar he, je kunt niet altijd alles hebben. (of dit geval, niets)

Ik heb hem volgens Indonesische traditie groen gekleurd met pandan, die er ook nog eens een lekkere smaak aan geeft. Als je dat niet hebt, kun je de cake ook op smaak brengen met cacao. Voor een extra effect doe je de cacao door de helft van het deeg en meng deze dan niet al te goed door elkaar voor een marmer effect.

 

Wat heb je nodig:

3 eieren

250 gram suiker

2 eetlepels vanillesuiker

175 ml spa rood

250 gram zelfrijzend bakmeel

 

1 theelepel pandan kleurstof of 1 eetlepel cacao

 

Hoe maak je het:

Klop de eieren luchtig en meng de suiker er door.

Roer er de vanillesuiker door

Voeg de spa rood toe en het zelfrijzend bakmeel en meng kort door elkaar.

Meng de pandan of cacao er doorheen.

Doe een laag water in de pan enbreng aan de kook.

Hang het vergiet er boven, maar zorg dat deze het water niet raakt.

Leg de theedoek in het vergiet en laat de randen er over hangen.

Giet het deeg in de theedoek.

Doe het deksel op de pan en knoop de punten van de theedoek over het deksel.

Laat het water zachtjes koken en laat de cake 45 minuten stomen. Haal het deksel er niet af tijdens het stomen.

Als de cake klaar is, haal je het vergiet van de pan en laat afkoelen.

Til de cake met theedoek uit de vergiet en trek de theedoek los (deze zit een beetje vast aan de cake.)

Laat helemaal afkoelen.

 

Steamed cake

If you do not have an oven and you still like to bake a delicious cake, this is totally possible! You do not necessarily need to bake a cake, you can also steam it! All you need is a pot, a colander that you can hang in the pan, and a tea towel. (Or, if you want to do things a little less primitive, a steamer and a pudding mold.)

The cake contains no butter (too heavy) but sparkling water. The bubbles in the water make the cake wonderfully airy. So make sure that the sparkling water is "fresh" and has enough fizz. Although there is no butter in it, this cake cannot really be called healthy, because there is an awful lot of sugar init. But hey, you cannot always have everything. (Or this case, nothing)

I have made my cake green with pandan according to Indonesian tradition, which also gives a delicious taste. If you don’t have it, you can also flavor the cake with cocoa. For extra effect you add the cocoa to half the dough and mix it not too well together for a marbled effect.

What do you need:

3 eggs

250 grams of sugar

2 tablespoons vanilla sugar

175ml sparkling water

250g self-rising flour

 

1 teaspoon pandan dye or 1 tablespoon cocoa

 

How to make it:

Beat the eggs lightly and mix in the sugar.

Stir in the vanilla sugar

Add the sparkling water and the flour and stir briefly to combine.

Blend the pandan or cocoa through.

Put a layer of water in the pan and bring to the boil.

Hang the colander above it, but make sure it does not touch the water.

Place the towel in the colander and let the edges hang over the edge.

Pour the mixture into the tea towel.

Put the lid on the pan and the node points of the towel over the lid.

Let the water simmer and let the cake steam 45 minutes.

Do not take off the lid during steaming.

When the cake is done, Lift the colander off the pan and let cool.

Lift the cake with tea towel from the colander and remove the loose tea towel (this is a little stuck to the cake.)

Let cool completely. 

1575