Chocolate chip cookies.

Eindelijk! Altijd als ik op zoek ga naar een recept voor chocolate chip cookies, staat er bij dat het “chewy” koekjes zijn, oftewel redelijk zacht. En ik houd nu eenmaal van krokante koekjes! Oké, als het ideale recept zich niet aandient, moet ik het maar zelf verzinnen.

Ik ben dus uitgegaan van een spritsrecept en heb dat aangepast. Dus geen vanille, maar beurre noisette als smaakmaker en natuurlijk heel veel pure chocolade! Ik gebruik zelf kant en klare chocolate chips, te koop bij de groothandel (ik ben een grootverbruiker, haha). Maar je kunt ook een reep in kleine stukjes hakken.  Deze koekjes zijn echt lekker krokant en ruiken heerlijk naar hazelnoten door de beurre noisette.

Voor ongeveer 25 koekjes

Wat heb je nodig:

225 gram roomboter (de helft als beurre noisette)

100 gram witte basterdsuiker

30 gram kristalsuiker

250 gram bloem

Snufje zout

100 gram pure chocolade in kleine stukjes

                                                          

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 190˚ C.

Laat de boter op kamertemperatuur komen, liefst nog iets warmer in de magnetron, maar laat het niet smelten.

Neem de helft in een pannetje en laat op laag vuur smelten en licht bruin worden tot er kleine bruine korreltje in komen. (beurre noisette oftewel hazelnootboter, omdat het naar geroosterde hazelnoten ruikt)

Laat 15 minuten afkoelen.

Neem de andere helft van de boter en roer hem romig met een mixer of met de hand met een garde.

Meng de basterdsuiker en kristalsuiker erdoor.

Meng de beurre noisette erdoor.

Zeef de bloem en meng met het zout.

Meng de bloem door het botermengsel en mix tot deze mooi luchtig is.

Schep de chocoladestukjes erdoor.

Schep met twee lepels op een met bakpapier bekleedde bakplaat of draai met de hand balletjes die je een beetje platdrukt.

Laat flink wat ruimte tussen de koekjes, ze lopen uit. Ik heb 12 koekjes per plaat gebakken, dus twee sessies gemaakt.

Bak de koekjes in ongeveer 10-15 minuten mooi goudbruin.

Laat op een rooster afkoelen.

 

 

 

 

 

Chocolate chip cookies.

Finally! Crunchy chocolate chip cookies the way I prefer them! Always when I browse the net for a good recipe, I read about chewy cookies. I don’t want chewy! I want crunchy!. So if the recipe doesn’t come to me, I will have to make it myself.

I started with my sprits recipe (a crunchy vanilla flavored buttery cookie) and adapted from there. No vanilla, but beurre noisette as flavor ingredient (a lovely hazelnut aroma fills the kitchen when you make this) and lots of dark chocolate. I always use chocolate chips, but you can also chop up a chocolate bar of your choice of course.

 

Makes about 25 cookies

What do you need:

225 gram butter (half of it we make into beurre noisette)

100 gram white caster sugar

30 gram granulated sugar

250 gram flour

Pinch of salt

100 gram pure chocolate in small pieces

                                                          

How to make it:

Preheat the oven to 374̊ F

Get the butter to room temperature, or slightly warmer, but not melted.

Take half the butter and melt it on low heat in a small pan.

Heat until light brown and small brown crystals are appearing in the butter.

Take off the heat and leave to cool for 15 minutes.

Take the other half of the butter and whisk until creamy

Add caster sugar and granulated sugar and mix well.

Mix in the beurre noisette.

Add flour and salt and whisk until light and creamy.

Spoon in the chocolate pieces.

Line a baking tray with baking parchment and scoop or roll half the dough into 12 golf ball sized balls and slightly flatten them.

Place them on the baking tray with plenty of room in between, they will expand.

Bake for about 10-15 minutes until golden brown.

Bake the other half of the batch

Leave to cool on a wire rack.