Amaretto perziken / amaretto peaches


Wat heb je nodig:

5 rijpe perziken of nectarines

50 gram roomboter in klontjes

150 gram amarettini koekjes

1 eidooier

150 ml Marsala wijn of amaretto likeur

 

Hoe maak je het:

Snijd de perziken of nectarines middendoor en verwijder de pit.

Hol de helften iets uit met een lepel of meloenbolletjessnijder.

Doe dit vruchtvlees in de blender en maal fijn.

Voeg de eidooier, 50 ml wijn of likeur en de amarettini koekjes toe en maal nogmaals fijn.

Leg de perzikhelften in de pan met de uitgeholde kant naar boven.

Vul de perziken met het amarettini mengsel.

Leg de boterklontjes rond de perziken en giet de rest van de wijn of likeur er omheen.   

Stoof de perziken met het deksel op de pan in ongeveer 45 tot 60 minuten zacht en gaar, afhankelijk van de rijpheid van het fruit.

Controleer regelmatig op droogkoken. Voeg anders een scheutje water (of meer wijn) toe.   

 

   
 

What do you need:

5 ripe peaches or nectarines

¼ cup butter, diced

1/3 pound amarettini biscuits

1 egg yolk

2/3 cup Marsala wine or amaretto liquor

 

How to make it:

Halve the peaches or nectarines and remove the seed.

Cut some of the meat out using a spoon or melon ball cutter.

Put the fruit in a blender, add the egg yolk, 1/3 of the wine and the amarettini biscuits and puree.

Put the peach halves in a frying pan, hollowed side up.

Fill the fruit halves with the amarettini mix.

Put the butter cubes and the rest of the wine around the fruit halves.   

Gently stew the fruit with the lid on the pan for about 45-60 minutes until the fruit is soft and tender. Cooking time depends on the ripeness of the fruit.

Check the pan regularly if there is still enough liquid present. If the pan is going dry, add some water or more wine.