Pindakaaskoeken.
Eigenlijk ben ik helemaal niet zo dol op pindakaas.
Met een klein potje doe ik meer dan een jaar, ik neem hooguit één boterham met pindakaas per maand ofzo.
Waarom dan toch pindakaaskoeken?
Omdat ze er op Sally’s blog zo lekker uitzagen. En omdat anderen wel dol op pindakaas kunnen zijn natuuurlijk. Maar ik moet eerlijk bekennen; deze koeken zijn echt heel lekker. Een beetje zacht van binnen, een krokant randje, een goede pindasmaak, maar niet droog en verhemelte vastplakkend als pindakaas kan zijn. Na 5 dagen in de koektrommel (geloof me, deze koeken vullen behoorlijk en mijn collega’s zijn op vakantie, dus ik eet er één per dag) zijn ze nog steeds lekker. Ik heb ze met M&M’s gemaakt, chocola en pinda in één past hier perfect bij!
Voor ongeveer 14 grote koeken
Wat heb je nodig:
150 g bloem
½ theelepel bakpoeder
½ theelepel baksoda
¼ theelepel zout
115 g zachte boter
100 g suiker
75 g bruine basterdsuiker
1 ei
250 g pindakaas
½ theelepel vanilleextract
Voor de vulling M&M’s, gehakte pinda’s of chocolate chips.
Wat kristalsuiker om te bestrooien
Hoe maak je het:
Roer de boter zacht
Roer de beide suikers erdoor tot een romige massa
Klop het ei en het vanilleextract erdoor.
Meng de pindakaas erdoor
Meng bloem, bakpoeder, baksoda en zout.
Spatel door het pindakaasmengsel
Meng de M&M’s, pinda’s of chocolate chips er door.
Zet het deeg een half uurtje in de koelkast
Verwarm de oven voor op 175°C
Rol ongeveer 14 balletjes van het deeg
Bekleed twee bakblikken met bakpapier en leg de deegballetjes erop, laat genoeg ruimte tussen de koeken, ze spreiden uit
Druk ze een beetje plat.
Bestrooi met een beetje suiker
Bak ongeveer 15 minuten
Haal de bakplaten uit de oven en laat de koeken ongeveer 10 minuten op de bakplaat afkoelen.
Laat vervolgens verder afkoelen op een rooster.
Peannut butter cookies
I have never been a hugh peanut butter fan. I maybe have 1 peanut butter sandwich a month or so. One small jar lasts me a year or more. So why peanut butter cookies? Because they looked really nice on Sally’s blog, and of course other people might be bigger fans of peanut butter than me.
But I have to admit, these cookies are really good. Soft on the inside, crispy on the outside and with a good peanut butter flavor that does not get your tongue stuck in your mouth. Since my colleagues are on holiday I have to eat all 7 cookies I baked myself. But even after 5 days in the cookie jar they still taste good. (They are pretty filling, I can only eat 1 at a time). I made them with M&M’s, the combination of chocolate and peanut goes really well with these cookies.
Makes about 14 big cookies
What do you need:
150 g flour
½ teaspoon baking powder
½ teaspoon baking soda
¼ teaspoon salt
115 g soft butter
100 g of sugar
75 g brown sugar
1 egg
250 g peanut butter
½ teaspoon vanilla extract
For the filling M&M's, chocolate chips or chopped peanuts.
Some granulated sugar for dusting
How to make it:
Soften the butter by stirring for a minute
Stir in the two sugars until creamy
Beat in the egg and vanilla extract.
Mix in the peanut butter
Mix flour, baking powder, baking soda and salt.
Fold into the peanut butter mixture
Mix in the M&M's, peanuts or chocolate chips.
Put the dough in the fridge for half an hour
Preheat the oven to 175°C
Role about 14 balls of dough
Line two baking trays with baking paper and place the dough balls on it, leave enough space between the cookies, they spread
Press the balls slightly flat.
Sprinkle with a little sugar
Bake for about 15 minutes
Remove the baking sheets from the oven and let the cookies cool for about 10 minutes on the baking sheet.
then cool further on a wire rack.
Original recipe: http://sallysbakingaddiction.com/2016/07/08/big-bakery-style-peanut-butter-chunk-cookies/