Roomijs vanille/ ice cream

Vandaag een echt zomers recept: ijs! Geen bakken dus, maar vriezen. Op jacht naar een goed recept dat geen “ieder half uur roeren” vereist, kwam ik een leuk blog tegen: “klein stukje dan”  . Zie hier voor haar zoektocht naar het ideale thuismaak recept voor ijs. Ik meteen proberen natuurlijk. Ik had alleen houdbare slagroom in huis, maar dat moest geen probleem zijn leek me. Nou ja, de houdbare slagroom was het probleem niet bleek. Het feit dat ik de room op kamertemperatuur gebruikte was echter wel een probleem. Binnen de kortste keren had ik boter in plaats van geslagen room. Tip nummer 1 dus: zorg dat je slagroom koud is!

Verder is het recept een eitje, even kloppen, roeren, invriezen. Kind kan de was doen. Ik heb er nu een naturelle versie met vanille van gemaakt, maar als je de smaak eenmaal te pakken hebt, kun je er natuurlijk allerlei smaken aan toevoegen. Denk aan chocolade stukjes, koekstukjes, gepureerd fruit (geen stukjes, die worden te hard in de vriezer), nootjes, caramel. De lijst is zo lang als je fanatsie toestaat!

Eet smakelijk!

 

Wat heb je nodig:

400 ml slagroom (KOUD)

90 ml volle melk

1 vanillestokje

250 gram gecondenseerde melk met suiker

Hoe maak je het:

Klop de slagroom stijf.

Meng in een aparte kom de melk met de gecondenseerde melk.

Schraap het vanillestokje uit en roer het merg door de melk.

Meng de melk voorzichtig door de slagroom.

Doe het mengsel in een literbak en zet minstens 6 uur in de vriezer.



Vanilla ice cream

Today we don’t bake, we freeze. We are going to make our very own homemade ice cream.  I went searching the web for the perfect recipe to make at home, without having to stir every half hour during freezing. I found a really nice blog (in Dutch) about someone who had done all the searching and testing for me.

                       Here you can find the whole story and original recipe. I immediately tried this of course. But I only had UHT cream in my cupboard, no fresh cream. I figured it would not make a difference (and it wasn’t). But I did find out that the temperature of the cream is very important! I used cream at room temperature, and I ended up with butter before I knew it. So tip number 1: use very cold cream!

Everything else in thi recipe is a breeze. Mix, stir, freeze. That’s it!

I made a simple vanilla flavored one but you can add every flavor you want. What about chocolate pieces, cookie pieces, nuts, fruit puree (no chunks, they get really hard when frozen), caramel, the list is endless.

I hope you enjoy!

What do you need:

400 ml cream (COLD)

90 ml full fat milk

1 vanilla pod

250 gram sweet condensed milk

How to make it:

Whisk the cream into stiff peaks.

In a separate bowl, mix milk and condensed milk

Scrape the vanilla from the pod and mix trough the milk.

Carefully mix the milk through the whipped cream

                 

Pour into a 1 litre container and freeze for at least 6 hours.