Fruit kliekjes / left over fruit.

Heb jij aan het einde van de week ook wel eens fruit over dat nog op de fruitschaal ligt, maar dat er niet lekker genoeg meer uit ziet om zo op te eten?

Ik wel! Gerimpelde appeltjes, gekrompen sinaasappeltjes waar de schil van af geschraapt is voor een lekker koekjesrecept (zie mijn amandel sinaasappelkoekjes) of een overrijpe peer of banaan. Niet weggooien!  Maak er een lekker dessert of ontbijt van! Of allebei als je genoeg fruit hebt.

 

 

Wat heb je nodig:

Minder mooi fruit zoals appels, peren, banaan, kiwi, sinaasappels, mandarijnen.

Kaneelstokje

Bladerdeeg

Havermout

Gemengde ongezouten noten

Diepvries blauwe bessen, frambozen

ander fruit naar keuze (optioneel)

 

Hoe maak je het:

Schil het fruit zoals appels, peren, bananen en kiwi’s en verwijder de klokhuizen.

Snijd in stukjes en doe in een pan.

Pers de sinaasappels of mandarijnen uit en doe het sap in de pan erbij.

 


Leg er een kaneelstokje bij en laat de boel koken zonder deksel op de pan, dan kan het vocht een beetje verdampen.

Kook ongeveer 30 minuten tot al het fruit zacht is en een deel van het vocht verdampt is.

Fruitdessert:

Verwarm de oven voor op 210˚C

Schep een deel van het fruit in een ovenvast schaaltje en probeer zo min mogelijk vocht mee te nemen.



 

Voeg wat extra diepvriesfruit toe en dek het schaaltje af met een plakje bladerdeeg.

Bak het 20 minuten tot het bladerdeeg mooi goudbruin is.

 


 

 

Fruitontbijt:

Voeg per stuk fruit ongeveer 1 eetlepel havermout toe aan de pan.

Voeg naar smaak wat noten, rozijnen of cranberries toe en laat 2 minuten doorkoken.

Neem de pan van het vuur. Schep het mengsel in een bakje en laat afkoelen.

 


Bewaar tot de volgende ochtend in de koelkast.

Verwarm ongeveer 1 minuut in de magnetron voor een supersnel en gezond ontbijt.

 

 

 

English translation:

Do you ever have those days where most of the fruit in your fruit bowl have gone old and wrinkly and it really doesn’t look appetizing anymore?

I do! Wrinkled apples, pruny looking oranges where the peel has been removed for another great cookie recipe (see my almond orange cookies), overripe bananas, you name it.

Well, you don’t need to throw them away! You can make a great dessert or breakfast out of them.

 

What do you need:

Not so good looking fruit like apples, oranges, bananas, pears and kiwis.

Cinnamon stick

Puff pastry

Oatmeal

Mixed unsalted nuts

Extra frozen fruit like blue berries,

rasp berries or other fruit (optional)

 

How to make it:

Peel the fruit like apples, pears, bananas and kiwis, take out the core and cut into small pieces.

Add all the fruit in a saucepan.

 


Juice the oranges, mandarins and the occasional lemon and add the juice to the pan.

Add the cinnamon stick and cook for about 30 minutes without the lid on the pan until all the fruit is soft and some of the liquid has evaporated.


Fruit dessert:

Preheat the oven to 410˚F

Transfer some of the fruit into a ramekin, try to take as little juice as possible.

 


Add some frozen fruit to taste and cover the ramekin with some ready to use puff pastry.

Bake for about 20 minutes until the pastry is golden brown.

 


 

Fruit breakfast:

Add approximately 1 tablespoon of quick oats per piece of fruit to the pan.

Optionally add some nuts, raisins or dried cranberries to taste.

Cook for about two more minutes and transfer to microwavable containers..

 


Leave to cool and then cover and keep refrigerated until the next morning.

Heat for about 1 minute in the microwave for a super quick and healthy breakfast!