Dadelrepen/ dates bars.

Vandaag weer een lekker recept om mee naar werk of school te nemen: Dadelrepen, met volkorenmeel, dadels en naar keuze boter of kokosolie. Ik heb de repen dit keer met kokosolie gemaakt (voor het eerst) en in vergelijk met de boterversie zijn ze iets kruimeliger. De structuur is wat losser. Maar de smaak is prima! Ik vind het originele recept wel iets te veel suiker hebben, de dadels zijn al zo zoet dat het deeg wel wat minder mag. Vandaar de tip om iets minder te gebruiken. In eenluchtdichte container zijn deze repen ongeveer een week houdbaar. Je schijnt ze ookin te kunnen vriezen, maar bij mij zijn ze altijd zo op. (Dit recept is wel de helft van het origneel, ik haal hier 6 stukken uit en dat is genoeg om heel de week mee naar het werkte nemen.)

Voor 6 stuks

Wat heb je nodig:

100 gram verse dadels

100 ml water

85 gram volkorenmeel

¼ theelepel dubbelkoolzure soda

85 gram lichte basterdsuiker (ik zou 50 gram nemen)

50 gram havermout

snufje zout

 85 gram boter of kokosolie

 

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180˚C.

Snijd de dadels in kleine stukjes en kook deze met het water tot een dikke pasta.

Meng in een kom alle andere ingrediënten tot een nat kruimelige struktuur.

Bekleed een bakvorm van ongeveer 10 x 20 cm met bakpapier

Doe ongeveer 2/3 vanhet deeg in de vorm.

 


Schep de dadelpasta er op

verkruimel de rest van het deeg eroverheen en druk licht aan.

Bak in ongeveer 40 minuten tot de koek mooi goudbruin is.

Laat minstens een half uur afkoelen voor je in stukken snijdt.

Verpak in een luchtdichte container.

 

Dates bars.

Today another recipe for a nice “take to work” energy bar: Dates, whole wheat and oatmeal bars. You are free to choose whether t make them with butter or coconut oil I made them with coconut oil this time and they tasted great. The structure is somewhat looser then when you make them with butter, a bit more crumby. Also I think they are too sweet, the dates are already really sweet, so I think less sugar would be better. In an air tight container they keep for about a week, but they usually don’t last that  long with me! The recipe is enough for 6 pieces.

What do you need:

100 gram fresh dates

100 ml water

85 gram whole wheat flour

¼ teaspoon baking soda

85 gram light caster sugar (50 grams would be better)

50 gram oatmeal

Pinch of salt

 85 gram butter or coconut oil

 

 

How to make it:

Preheat the oven to 350ᵒF

Cut the dates into small pieces, add water and boil for a few minutes until thick and pasty.

In a large bowl, mix all other ingredients until a crumbly texture is achieved.

Line a 10 x 20 cm baking tray with baking parchment.

Add 2/3 of the dough and flatten into the baking tin.

Spread the dates paste on top and crumble the remaining dough over it.



Bake in approximately 40 minutes until golden brown.

Leave to cool for at least 30 minutes before cutting into squares.

Keep in an air tight container..