Sinaasappelcake/ Orange cake

Zin in zomer tijdens deze grijze winterdagen? Met deze frisse sinaasappelcake gaat dat zeker lukken!

Wat heb je nodig:

2 sinaasappels

200 gram roomboter + 1 eetlepel

200 gram suiker + 2 eetlepels

4 eieren

200 gram zelfrijzend bakmeel

Snuf zout

1 theelepel vanille-extract

 

Hoe maak je het:

Zorg dat je een uurtje van te voren de boter en eieren op kamertemperatuur laat komen.

Verwarm de oven voor op 170ᵒC.

Was de sinaasappels en rasp van een halve de schil eraf.

Snijd vervolgens met een scherp mes de schil van de sinaasappel en snijd ze in dunne plakken.

Bekleed een bakblik van 20 x 20 cm met bakpapier.

Smelt 1 eetlepel boter en smeer het papier op de bodem van het blik in.

Strooi 1 eetlepel suiker over de boter

Leg de sinaasappelschijven naast elkaar in het bakblik.

Strooi de tweede eetlepel suiker over de sinaasappelschijven.

Roer in een grote kom de zachte boter los.

Voeg de suiker toe en roer romig.

Roer de eieren erdoor tot deze volledig opgenomen zijn.

Roer de sinaasappelrasp, zout en vanille erdoor.

Spatel tenslotte het zelfrijzend bakmeel erdoor.

Schep het beslag over de sinaasappelschijven.

Bak ongeveer 50 minuten tot de cake gaar en mooi goudbruin is.

Haal uit de oven en laat in het blik afkoelen.

Leg een snijplank over de vorm en keer de cake om, zodat de sinaasappel mooi zichtbaar wordt.

 

Orange cake

Feel like summer during these gray winter days? With this fresh orange cake you will certainly succeed!

What do you need:

2 oranges

200 grams butter + 1 tablespoon

200 grams of sugar + 2 tablespoons

4 eggs

200g self-rising flour

Pinch of salt

1 teaspoon vanilla extract

 

How to make it:

Make sure you let the butter and eggs come to room temperature.

Preheat the oven to 170C.

Wash the oranges and zest half a one.

Then cut off the peel with a sharp knife and cut into thin slices.

Line a baking pan 20 x 20 cm with parchment paper.

Melt 1 tablespoon of butter and grease the paper on the bottom of the tin.

Sprinkle 1 tablespoon of sugar over the butter

Place the orange slices side by side in the baking pan.

Sprinkle the second tablespoon of sugar over orange slices.

In a large bowl, stir the softened butter loose.

Add sugar and stir until creamy.

Add the eggs and stir them through until they are completely incorporated.

Stir in the orange zest, salt and vanilla.

Finally stir in the flour.

Spoon the batter over the orange slices.

Bake for about 50 minutes until the cake is done and nicely golden.

Remove from the oven and let cool in the tin.

Place a cutting board on the tin and turn the cake over so the orange is nicely visible. 

1880