Hummus en nachos

Afgelopen week hadden we een BBQ van mijn werk, waarbij iedereen een bijgerecht mee moest nemen. Tja, wat neem je dan mee? Het moet koud te eten zijn (in het park is geen oven of magnetron aanwezig) , salades waren al genoeg opgegeven, en ik wilde eens wat anders dan zorgen voor het toetje. (ja echt, ook ik wil wel eens iets hartigs maken). Dus het werd hummus met nachos, lekker makkelijk uit de hand te eten, goed van te voren klaar te maken, en de meeste mensen vinden het wel lekker.

Ik moet zeggen, de schaal ging behoorlijk snel leeg, ook omdat de nachos prima combineerden met andere gerechten die er stonden, zoals pittige tonijnsalade, tzaziki, enz. Leef je uit met de dips zou ik zeggen!

Wat heb je nodig:

Hummus:

1 blik kikkererwten (bewaar het vocht)

½ flespompoen, gekookt of gegrild

4 teentjes knoflook, gegrild (of meer naar smaak)

4 eetlepels olijfolie

3 eetlepels tahin

1 theelepel komijnpoeder

1 theelepel korianderpoeder

¼ theelepel chilipoeder

Sap van een ½ citroen

Peper en zout

Nachos:

2 pakken volkorentortillas

4 eetlepels olijfolie

2 teentjes knoflook, gegrild

1 theelepel paprikapoeder

½ theelepel chilipoeder

1 theelepel komijnpoeder

 

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180˚C.

Verpak een bol knoflook in aluminimumfolie en leg ongeveer 45 minuten in de oven

Laat afkoelen en “pers” de teentjes met de hand uit hun schilletje, dit gaat heel makkelijk.

En nu het lastigste klusje: Laat de kikkererwten uitlekken en vang het vocht op.

Verwijder vervolgens de schilletjes van de kikkerrwten. (ja, je leest het goed, dit zorgt voor een extra zachte hummus, de velletjes houden het namelijk een beetje korrelig)   

Doe vervolgens de gepelde kikkererwten, pompoen, knoflook, olie, citroensap, tahin en kruiden in een kom en zet de staafmixer erop tot alles mooi glad geroerd is. Voeg wat nat van de kikkererwten toe als het nog te dik of droog is.

Nachos:

Haal de tortillas uit de verpakking.

Meng in een kommetje de olie met de knoflook en kruiden en zet er een boterkwastje in.

Smeer vervolgens de tortillas dun in met de oliemix en snijd ze in puntjes.

Leg ze op een met bakpapier bekleede bakplaat en bak ze in ongeveer 5 minuten lichtbruin en knapperig. Controleer even of ze al krokant zijn, half zacht is niet lekker!

Ze zullen niet allemaal tegelijk op de bakplaat passen, dus bak ze in porties, ongeveer 3 tortillas per keer.

Serveer de hummus in een mooi schaaltje met wat extra olijfolie en paprikapoeder erop.   

 



Hummus and nachos

Last week my department at work organized a BBQ in the park. We all had to bring a side dish, so I was pondering over what to bring. You should be able to eat it cold (no oven or micro wave in the park), there were plenty of salads being brought by others, and for once I did not feel like making dessert. I wanted a savory dish. So I decided on hummus with nachos. Most people like it, you can easily eat it by hand and you can prepare it in advance.

I have to say, the bowl of nachos went empty particularly fast, especially because they also combined well with other things like spicy tuna salad and Greek tzaziki. So go wild on the dips with these!

 

What do you need:

Hummus:

1 can of chick peas, (keep the water after draining)

½ butternut squash, boiled or roasted

4 cloves of garlic, roasted (or more if you like)

4 tablespoons olive oil

3 tablespoons tahini

1 teaspoon cumin powder

1 teaspoon coriander powder

¼ teaspoon chili powder

Juice of ½ lemon

Pepper and salt

Nachos:

2 packages of whole wheat flour tortillas (or other)

4 tablespoons olive oil

2 cloves of garlic, roasted

1 teaspoon paprika powder

½ teaspoon chilipowder

1 teaspoon cumin powder

 

How to make it:

Preheat the oven to 350˚F

Wrap a whole garlic bulb in aluminum foil and roast in the oven for 45 minutes.

Leave to cool and squeeze the garlic out of the cloves.

Drain the can of chickpeas and keep the water.

And now the hard part, remove the skins from the chickpeas (yes really, the skins prevent the hummus from getting really smooth)   

Place chickpeas, squash, oil, tahini, garlic, lemon juice and herbs in a blender or food processor and pulse until really smooth. If the hummus is too dry or thick, add some of the drained water from the can of chickpeas.

Nachos:

Remove the tortillas from the package.

Mix oil, garlic and herbs in a small bowl.

Brush the tortillas with the spicy oil and cut into wedges.

Line a baking tray with baking parchment and place the wedges in single file on it.

 

Bake for approximately 5 minutes until light brown and crunchy. Check for crunchiness, half done is really not nice!

They will not all fit on the baking tray at once, so bake in batches, about 3 tortillas per batch.

Serve the hummus in a nice bowl, sprinkle some olive oil and paprika powder on top and enjoy!