Citroen maanzaad muffins/ lemon poppy muffins Kom je wel eens bij de Starbucks? In Nederland bijna niet natuurlijk, maar op Schiphol zit er een, in de vertrekhal. En meestal ga ik daar even langs als ik moet wachten op mijn vlucht. Even een bakkie thee halen, en een citroen maanzaad muffin. Die muffins ken ik echt alleen van de Starbucks, en dat is echt zonde,want ze zijn heerlijk. Dus waarom niet eens zelf gemaakt?

Nou, bij deze dus.

Ik heb een “gewone” variant en een iets gezondere versie, waarbij een deel van de boter en de suiker vervangen zijn door kokosolie en dadels. Voor de textuur zou ik het niet aanraden om alle boter en suiker te vervangen. De muffins worden dan minder luchtig en wat steviger, maar het kan wel. Wil je ze extra lekker maken? Strooi dan wat suiker bovenop vóór het bakken, dat wordt lekker krokant. Of maak van poedersuiker en een beetje citroensap een snel glazuur, zoals ik op deze foto’s heb gedaan.

 

Wat heb je nodig:

200 gram bloem

½ theelepel dubbelkoolzure soda

2 theelepels bakpoeder

Snufje zout

75 gram roomboter (of 50 gram kokosolie en 25 gram roomboter)

1 ei

150 ml melk

Sap en rasp van 1 citroen

75 gram suiker (of 50 gram dadels en 25 gram suiker)

2 eetlepels maanzaad

 

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 210ᵒC

Meng in een grote kom de bloem, soda, bakpoeder, zout, suiker en maanzaad

Meng in een andere kom de melk, ei, gesmolten boter/ kokosolie, citroensap, rasp en gepureerde dadels.

Meng de natte ingredienten door de droge ingredienten.

Roer tot het net gemend is, zeker niet te lang, dan worden de muffins taai.

Vet een muffinvorm goed in met boter of olie

Vul de vormpjes tot de rand

Bak demuffins eerst 5 minuten bij 210ᵒC

Draai de temperatuur terugnaar 190ᵒC en bak nog 15 minuten.

Zo kunnen de muffinkoppen mooi opbollen voordat de muffin van binnen gaar wordt.

Haal ze na het bakken meteen uit de vorm, anders worden ze nat van het consens.

Laat afkoelen op een rooster

      

 

 

Lemon poppy muffins

Have you even been to Starbucks? In Holland we do not have many branches, but there is one in the departures hall in the national airport Schiphol. I usually go there when waiting for my flight to leave, to get a cup of tea a lemon poppy muffin. Those muffins are incredible! Moist, sweet and sour and crunchy with poppy seeds. Si I figured, why not make them myself?

Well, here you are:     I made a “normal” variety and a healthy variety, where most of the butter and sugar are replaced by coconut oil and dates. I would not recommend replacing all butter and sugar, as these contribute greatly to the moist texture. If you want to however, you could, if you don’t mind a bit more of a gummy texture.

Want to make these babies extra yummy? Add some sugar on top before baking for extra crunch. Or glaze them with a quick glaze made of caster sugar and lemon juice, as I did on the pictures.

 

What do you need:

200 gram flour

½ teaspoon baking soda

2 teaspoons baking powder

Pinch of salt

75 gram butter (or 50 gram coconut oil and 25 gram butter)

1 egg

150 ml milk

Juice and zest of 1 lemon

75 gram sugar (or 50 gram dates and 25 gram sugar)

2 tablespoons poppy seeds

 

Hoe maak je het:

Preheat the oven to 410F

In a large bowl, mix flour, soda, baking powder, salt, sugar and poppy seeds

In another bowl mix the milk, egg, lemon juice and zest, pureed dates and melted butter or coconut oil

Add the wet ingredients to the dry ingredients and mix quickly. Do not over mix or the muffins will be tough.

Grease a muffin tin with butter or oil

Fill the muffin tray to the brim

Bake for 5 minutes at 410ᵒF and then reduce the temperature to 375ᵒF for another 15 minutes.

This allows the muffin tops to rise before the interior gets baked.

Remove the muffins from the tray after baking and allow to cool in a wire rack. Do not leave them in the tray, as the muffins can become soggy from condensate.